- Politikerne blir påvirket

- Det må da være måte på logring for Kjell Inge Røkke, er SV-leder Kristin Halvorsens kommentar til stortingspolitikernes ukritiske begeistring etter Røkke-middagen. Hun mener næringspolitikerne lar seg påvirke av denne type betalte middager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens en kjedelig finansdebatt sneglet seg av gårde i stortingssalen, var næringspolitikernes lystige middag med finansmannen Kjell Inge Røkke onsdag kveld det store samtaleemnet i nasjonalforsamlingen i går.

Bli hjemme

- Hvis stortingspolitikerne ikke klarer å komme ut av en middag med Røkke uten noen kritiske holdninger til mannen, og uten å stille et eneste kritisk spørsmål, da burde de blitt hjemme. Det må da finnes grenser for logring, sier SV-leder Kristin Halvorsen

SV-lederen understreker at næringskomiteen nå må regne med et skarpt søkelys på hvorvidt komiteen lot seg påvirke av middagen, og lar Røkke komme gunstig ut i eventuelle saker som har med ham å gjøre.

Blir påvirket

- Jeg tror at åpenheten rundt arrangementet på Aker Brygge fort kan virke mot sin hensikt for Røkke. Komiteen vet nå at de blir fulgt meget nøye i alle Røkke-saker, sier Halvorsen.

- Blir politikere påvirket av denne typen lobbyvirksomhet?

- Det er helt opplagt at man blir. SV undersøkte for flere år siden sammenhengen mellom de store lobbyistenes innsats og hvilke resultater de fikk. Da så vi et klart bilde av at de som gikk inn for å påvirke, vant fram i forhold til de små interessegruppene som ikke har råd til slik virksomhet.

Slottsmiddag

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby, nøler heller ikke med å kritisere næringskomiteen etter gårsdagens selskap.

- Politikerne burde så avgjort takket nei til Røkkes invitasjon. Ved å delta på denne typen sammenkomster gir de seg selv et troverdighetsproblem, sier Nordby.

- Å delta på en tilstelning som aller mest minner om en slottsmiddag, kan på sikt svekke deres troverdighet. For hva vil folk tro den dagen de eventuelt fatter et vedtak som går i Røkkes favør, påpeker Nordby.

- Smøring

Nordby karakteriserer Røkkes helaften som et PR-framstøt og han understreker at slike møter må skje i sømmelige og nøkterne former. Professoren er også svært kritisk til tidspunktet. Næringsdepartementet gransker nå Røkke i forhold til ervervsloven.

- Med eksklusiv mat, fotballkamp og festhumør er det veldig nærliggende å se på dette som smøring. I land som har opplevd korrupsjonsskandaler har man klare lover som forbyr denne type lobbyvirksomhet, men i Norge er ikke dette lovregulert fordi vi ikke har opplevd de store skandalene.