Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikerne forstår misnøyen

OSLO/TJØME (Dagbladet): Både Frp's finanspolitiske talskvinne Siv Jensen og Høyres Per-Kristian Foss støtter NAFs krav. Gudmund Restad vet ikke helt hva han skal finne på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp's Siv Jensen kjører bil selv, men mest i byen. Derfor har hun ikke de helt store bensinutgiftene.

Dersom prisen senkes med 50 øre pr. liter vil hun spare rundt 30 kroner pr. måned. På årsbasis utgjør dette vel 400 kroner.

- Bensinprisene i Norge er generelt altfor høye. Dette er en svært fornuftig argumentasjon fra NAFs side, sier Jensen fra sitt feriested på Tjøme.

- Dessuten er avgiftene altfor høye. Kanskje vi skal starte en folkeaksjon, slik at bilistene blir informert om hvor mye de betaler i avgifter og moms, sier hun.

Finansminister Gudmund Restad (Sp) skjønner at NAF krever lavere bensinpriser, selv om han først vil gjøre noe med prisforskjellene mellom by og land.

- Det er ikke urimelig at bensinprisen skal følge råoljeprisen. Men jeg har ikke grunnlag for å si at bensinprisene ikke går ned når råoljeprisen senkes. Så godt har jeg ikke fulgt med. Men hvis dette er riktig, skjønner jeg at anmodningen kommer, sier finansminister Gudmund Restad, som selv bruker bilen lite.

Han tar toget til og fra jobben hver eneste dag.

Selv om han har stor forståelse for NAFs krav, er det prisforskjellene landet rundt som opptar ham mest.

Restad mener det er urimelig at folk i distriktene skal betale tre- fire kroner mer pr. liter enn befolkningen i byene.

- I 13 år har jeg kjempet for å få oljeselskapene til å forstå at folk i distriktene ikke bør betale flere kroner mer pr. liter. Men det er åpenbart ingen vilje til å gjøre noe med misforholdet. Jeg vet ikke helt hva jeg nå skal finne på, sier han.

Også Høyres Per-Kristian Foss har stor sans for NAFs tankegang:

- Lave oljepriser må etter hvert også føre til lavere priser for forbrukerne. Selv om jeg ikke har finregnet på tallene, så er det ikke tvil om at prisen på drivstoff bør bli lavere. Spesielt må noe gjøres med avgiftene, sier Foss.

Han er ikke enig med finansminister Gudmund Restad om like bensinpriser landet rundt.

- Konkurransen i markedet vil vi ikke gjøre noe med. Den bør få fungere slik den gjør i dag, mener Foss .

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!