Politikerne gleder seg over forlovelsen

- Lykke til. Vi håper dere får det godt. Så enkelt kan de politiske kommentarene til kronprinsens forlovelse med Mette-Marit oppsummeres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er også en viss lettelse å spore, fordi en forlovelse gjør det enklere for noen å uttale seg om kronprinsen og hans kjæreste. Samboerskap er ikke like vel ansett i alle partier.

- Vi er glad for forlovelsen og håper det snart blir bryllup, sa Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Kjell Magne Bondevik.

De parlamentariske lederne ble orientert om forlovelsen noen minutter før stortingsmøtet startet klokka 10.00. For de andre politikerne kom det som en stor overraskelse da stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl grep ordet før debatten om arkiver, bibliotek og museum skulle starte og kunngjorde forlovelsen.

Presselosjen var helt tom. Ingen ventet noen dramatikk i forbindelse med arkivdebatten. Det tok imidlertid ikke mange minuttene før mediene var i sving med å innhente kommentarer til begivenheten.

- Presidenten vil uttale ønske om at den forlovelsen som er inngått må bli til lykke og velsignelse for det unge paret, for det kongelige hus og for vårt land, sa Kolle Grøndahl etter at hun hadde lest opp meddelelsen fra kong Harald om forlovelsen.

Det ble ingen avstemning om Kolle Grøndahls utsagn, men det er ingen tvil om at Stortinget slutter opp om alle gode ønsker for Haakon og Mette-Marit.

En etter en sto partilederne fram med sine gode ønsker. Først ut var Venstres Lars Sponheim som slo an tonen med ganske enkelt å ønske det unge paret lykke til. Klarere kunne det ikke sies.

- På denne dag gleder vi oss alle sammen med de kongelige, sa Høyres Jan Petersen, og snakket for en gangs skyld på vegne av et enstemmig storting.

- Det er en viktig begivenhet når et lands tronarving forlover seg. Jeg synes at dette er gledelig på bakgrunn av den senere tid s debatt om forholdet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby, sa KrFs Kjell Magne Bondevik.

Lederen for det eneste partiet på Stortinget som vil ha republikk, Kristin Halvorsen fra Sosialistisk Venstreparti, mente at forlovelsen ikke hadde noe som helst med synet på republikk eller monarki å gjøre. Som de andre valgte hun å glede seg sammen med de nyforlovede.

- At folk finner hverandre synes vi er flott. Nå håper jeg bare pressen behandler paret med respekt, sa Halvorsen.

(NTB)