Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikerne har fått det som de vil: Nå må kreftpasientene til store sykehus for å få hjelp

Stadig færre norske sykehus behandler kreft, viser nye tall fra Kreftregisteret.

FÆRRE SYKEHUS BEHANDLER KREFT: Stadig færre norske sykehus behandler kreft, viser nye tall fra Kreftregisteret. Foto:  E! Entertainment/XPOSUREPHOTOS.COM/NTB Scanpix
FÆRRE SYKEHUS BEHANDLER KREFT: Stadig færre norske sykehus behandler kreft, viser nye tall fra Kreftregisteret. Foto: E! Entertainment/XPOSUREPHOTOS.COM/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politikerne har ønsket en sentralisering av kreftbehandling i Norge, slik at kompetansen i større grad skal samles og utvikles i sterke fagmiljøer og at ressursene skal brukes effektivt.

Nye tall fra Kreftregisteret viser at de har fått som bestilt, på kort tid.

Stadig flere kreftpasienter får nå behandling på store sykehus. Blant prostatakreftpasientene blir 90 prosent nå operert på høyvolum-sykehus. For lungekreftpasienter har andelen som ble operert på et høyvolumsykehus gått opp fra 45 til 87 prosent i løpet av ti år.

- Tydelig dreining - Vi registrerer nå en tydelig dreining fra behandling på mange sykehus, til større behandlingsvolum ved færre sykehus. Eksempler på kreftformer der vi ser en tydelig endring, er lungekreft og tarmkreft, sier Bjørn Møller, leder for Registeravdelingen i Kreftregisteret og legger til:

- Dette er først og fremst en dokumentasjon på den sentraliseringen som har foregått. Det er ikke målt positive eller negative effekter av en slik dreining, men mitt inntrykk er at denne reduksjonen i antall sykehus som opererer kreft også har faglig støtte i det kliniske miljøet, sier Møller til Dagbladet.

Nylig publiserte Kreftregisteret i samarbeid med kliniske fagmiljøer årsrapporter for åtte ulike kreftformer, der sykehusene kan se sine egne resultater for ulike deler av kreftbehandling, og sammenligne seg med landsgjennomsnittet.

Et gjennomgående trekk i rapportene er at kreftbehandling er i ferd med å bli konsentrert på færre sykehus.
Tallenes tale Her er kreftformer som nå i stor grad opereres på høyvolum-sykehus:

• Prostatakreft: 90 prosent
• Lungekreft: 87 prosent (økning fra 45 prosent for ti år siden)
• Brystkreft: 86 prosent
• Gynekologisk kreft: 81 prosent
• Endetarmskreft: 79 prosent (økning fra 47 prosent for ti år siden)
• Tykktarmskreft: 74 prosent (økning fra 65 prosent de siste fem åra)

Sykehusene som behandler flest pasienter følger som regel de store byene, og er ofte universitetssykehus; Oslo Universitetssykehus, Haukeland Universitetssykehus i Bergen, Stavanger Universitetssykehus og St. Olav i Trondheim har alle mange kreftpasienter.

Kreftbehandling er imidlertid ikke eksklusivt forbeholdt de største byene, og for eksempel innen brystkreftkirurgi er både sykehusene i Drammen (Vestre Viken) og på Hamar (Sykehuset Innlandet) blant de fire sykehusene som behandler flest pasienter.
 
Hvor mange pasienter sykehusene må behandle hvert år for å bli regnet som et høyvolum-sykehus i rapportene varierer fra kreftform til kreftform.

- Innen brystkreft har vi registrert sykehus med mer enn 100 operasjoner i året som store, mens for eggstokkreft er det tilstrekkelig med 20, siden dette er en langt mindre vanlig kreftform. Dette er imidlertid våre egne inndelinger, sier Møller.

- Til beste for pasientene - I stort mener jeg at denne sentraliseringen er til beste for kreftpasientene, selv om det nok vil ta noen år før vi kan lese positive effekter ut av dette, i form av for eksempel overlevelse, sier klinikksjef Sigbjørn Smeland for Kreft-, kirurgi- og transplantasjonsklinikken ved Oslo universitetssykehus til Dagbladet.

Smeland påpeker at studier har vist at det er en sammenheng mellom behandlingsvolum og kvalitet i behandlingen.

Klinikksjefen påpeker viktigheten av at hver enkelt kirurg har et tilstrekkelig behandlingsvolum, men et økt volum er ikke eneste fordel man får ved sentralisering av kreftbehandling.

- At det finnes et samlet kreftmiljø med røntgenleger, kreftleger, kirurger og patologer er også viktig, påpeker Smeland som understreker at dette ikke betyr at all kreftbehandling må foregå på regionsykehusene.

- Det kommer jo fram av det Kreftregisteret skriver om sykehusene i Drammen og på Hamar, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media