BEKYMRET: Arbeiderparti-legenden Thorbjørn Berntsen (83), også kjent som «leppa fra Grorud», var saksordfører for den første stortingsmeldingen om innvandring, i 1975. - Vi gjorde et ærlig forsøk på å integrere arbeidsinnvandrerne, men innså at vi måtte ha en stopp for å klare å integrere dem i samfunnet vårt, sier Berntsen, som har bodd 31 av sine år på Vestli. Alle foto: Nina Hansen
BEKYMRET: Arbeiderparti-legenden Thorbjørn Berntsen (83), også kjent som «leppa fra Grorud», var saksordfører for den første stortingsmeldingen om innvandring, i 1975. - Vi gjorde et ærlig forsøk på å integrere arbeidsinnvandrerne, men innså at vi måtte ha en stopp for å klare å integrere dem i samfunnet vårt, sier Berntsen, som har bodd 31 av sine år på Vestli. Alle foto: Nina HansenVis mer

Oslo - den delte byen

- Politikerne har overlatt byutviklingen til eiendomshaier, som opererer som cowboyer

Allerede i 1975 advarte «leppa fra Grorud», Thorbjørn Berntsen (Ap) om at det var i ferd med å utvikles ghettoer i hovedstaden. Over 40 år etter, er Oslo blitt enda mer delt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Oslo er blitt en delt by. På vestkanten og områder som Ullevål hageby er en klar andel av ressurstterke etniske nordmenn, mens Grorudddalen og Holmlia opplever en stadig økende andel personer med flerkulturell bakgrunn, med trangere kår. Boligene koster mindre på østkanten, og her er også langt flere kommunale boliger og utleieboliger på Oslo Øst.

- På 70-tallet advarte jeg om at vi måtte unngå ghettopreg i Oslo, fordi vi så at det allerede da var en opphopning av innvandrere i Groruddalen. Men politikerne har overlatt byutviklingen til eiendomshaier, som opererer som cowboyer, sier Thorbjørn Berntsen (Ap).

- Lille Pakistan

Det er lenge siden den tidligere miljøvernministeren fikk kallenavnet «leppa fra Grorud», for sine mange sterke meninger om alt fra innvandring, til klimautfordringer og boligpolitikk. Sjøl har Berntsen bodd det meste av sitt liv i Groruddalen, hvorav 31 år på Vestli.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn