- Politikerne har rundstjålet folket i en årrekke. Nå er det slutt

Over en million mennesker demonsterte over hele Brasil i går. Over 50 aktivister ble skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANIERO (Dagbladet): Allerede klokka 15 lokal tid (20.00 norsk tid) begynte de første demonstrantene å samle seg foran den kjente kirken Candelaria i sentrum av Rio i går.

Etter hvert strømmet det på med flere, og flere, og de kom fra alle kanter av byen. Noen kom i flokker, andre alene, mens noen hadde med seg hele familien. De bar det brasilianske flagget, andre plakater med opprop, de satt og stod på gaten og malte hverandres ansikter, en tradisjon fra 1992 da de store demonstrasjonene mot president Collor fant sted. På et hjørne satt en
ung jente og skrev på en plakat:

- Jeg vil gi slipp på VM og heller ha penger til utdannelse og helse, forteller Agatha(16) til Dagbladet.

- Det er første gang jeg er med å demonstrer, men jeg synes det er viktig at vi vanlige folk sier hva vi mener, forteller hun.

Bak masken I løpet av et par timer forvandles plassen rundt kirken og Rios hovedgate Av.President Vargas seg til et eneste stort
folkehav. Den brede avenyen strekker seg tre kilometer, og etter hvert fylles den opp med demonstranter. Det synges, noen danser på plassen, og de kjente karnevalstrommene dundrer i bakgrunnen. Det oppleves som et karnevalsopptog, noe Rios befolkning er vant med. Bak en maske og med landets flagg, gjør Rui Soarez det klart at kampen for mer demokratiske rettigheter så vidt har begynt:

- Se på alle de unge menneskene som marsjerer, synger og viser sin forakt for våre politikere, som gjennom en årrekke har rundstjålet folket. Nå er det slutt, sier Rui Soarez, til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg er 45 år. Jeg bestemte meg i dag for å delta, for å vise min solidaritet med den kommende generasjon som ønsker et annet og bedre Brasil. Jeg skjuler ansiktet bak masken, ikke i frykt for å bli sett,men bare en symbolsk handling for å vise anonymitet. Jeg er en del av folket, og vi vil ha bort våre korrupte politikere, understreker han.

Mor og datter Med en enkel plakat viser Manuela (9) hva hun mener er viktigst i dagens Brasil:

- Jeg har skrevet at kunnskap er makt. Men vi har så dårlige skoler, og heller ingen flinke lærere. Det er synd, og det vil jeg håpe vi kan få gjort noe med, forteller hun Dagbladet, mens moren Antonia Alvez nikker, og tilføyer:

- Jeg er glad for at Manuela ville være med. Hun tilhører den unge generasjonen som skal forme vårt nye Brasil. Vi kan ikke fortsette
slik som nå; korrupsjon, vi bruker milliarder av kroner på VM, og ingen penger på utdannelse og helse. Vi brasilianere er kjent for å
være tålmodige, ikke si fra i tide og utide. Men nå er det nok. Nå er vi på gata for å si fra til våre folkevalgte at systemet må
endres, forteller Antonia Alvez.

Politiet informerer En buss stopper like ved kirken og ut strømmer militærpolitiet som gjør seg klar til kveldens bruduljer. Et par av dem er tungt bevæpnet, men så har det gått rykter om at den fryktede narkobanden «Røde Kommando» har planlagt attentater under demonstrasjonene. Dagbladet spør politioffiseren Carmago om han frykter uro under kveldens demonstrasjoner:

- Vi gjør alltid det. Men i dag har vi delt ut løpesedler der vi ber om samarbeid. Vi ber om fred og ikke vold, og at demonstrantene hjelper oss til å beskytte dem. Vi ber dem kvitte seg med uromakere som vil gjøre hærverk og dermed ødelegge for en fredfylt demonstrasjon, sier Carmago til Dagbladet.

Over 50 sårede Det er et imponerende skue. Ifølge politiet er det i overkant av 300 000 demonstranter som fyller Av.President Vargas opp til borgermesterens kontorer, som er målet for demonstrantene. Utenfor bygningen hvor kontorene ligger, har politiet tatt oppstilling. Ikke lenge etter er det en liten gruppe som begynner å kaste steiner og andre gjenstander mot politiet, som svarer tilbake med tåregass.

Etter noen minutter klarer politiet å spre den lille gruppen som flykter i alle retninger, men tilbake ligger minst 29 sårede som blir fraktet til et nærliggende sykehus. Men det er riktig å si at det hele forløp fredelig, og at gruppen som forsøkte å ta seg inn i borgermesterens bygning, var en forsvinnende liten gruppe som ikke tilhørte demonstrasjonen, men var i sentrum kun for å lage bråk.

- Jeg skal bare gjøre ferdig plakaten, så er jeg klar til minførste demonstrasjon, sier Agatha til Dagbladet.
- Vi håper demonstrasjonene blir fredelige, men vi har forberedt osspå noe bråk, slik som det nesten alltid er, sier politioffiserCarmago.
- Det er hyggelig at min datter er med på demonstrasjonen. Hun er jovår kommende generasjon, forteller Antonia Alvez, mens datterenManuela viser plakaten.
- Masken symboliserer anonymitet, ikke frykt for å vise ansiktet,sier Rui Soarez.

Samtidig meldes det om sammenstøt mellom politi og demonstranter andre steder i landet. I Brasilia har minst 26 personer blitt skadd i møte med politiet. I den nordøstlige byen Salvador brukte politiet tåregass og gummikuler for å splitte demonstranter foran en fotballkamp. Det ble også meldt om sammenstøt i Porto Alegre i sør, og i Campinas nord for São Paulo, ifølge NTB.

Full seier De store demonstrasjonene som har vært i Brasils største byer, da først og fremst Sao Paulo, Rio de Janeiro og Brasilia, har sendt sjokkbølger inn i det etablerte politiske establishmentet. Det som begynte som en protest i Sao Paulo mot en økning av buss og metroprisen med 20 centavo, 60 øre, ble med forakt avvist av Sao Paulos borgermester og delstatens guvernør.

De forventet at demonstrantene raskt ville gi seg, noe som er vanlig i Brasil.

Men demonstrasjonene bare økte i styrke, og de spredde seg til andre storbyer. Nå har politikere i 11 av delstatene satt ned prisen på billettene, noe som betegnes som en full seier for demonstrantene. Gårsdagens demonstrasjoner var derfor rettet mot helt andre forhold, som bedre helsetilbud, skoler, kamp mot den politiske korrupsjonen, og nei til sløsing av offentlige midler.

Hva nå? Demonstrasjonene har sitt utspring i et par frie grupper som tar helt avstand fra det etablerte politiske systemet, og som ikke
vil ha noe å gjøre med politiske partier. All mobilisering foregår via de sosiale medier, og til gårsdagens demonstrasjoner ble det
sendt ut åtte millioner beskjeder på facebook.

Det er i kveld uklart hva neste skritt blir, om demonstrasjonene skal fortsette, eller om de tar en pause. Mye tyder på at de vil fortsette, iallfall så lenge Confederations Cup pågår og de har adgang til den nasjonale og internasjonale pressen.

 TÅRGASS OG DEMONSTRANTER MED MUNNBIND:  Slik så det ut i Rio De Janeiro i går. Foto: EPA/MARCELO SAYAO
TÅRGASS OG DEMONSTRANTER MED MUNNBIND: Slik så det ut i Rio De Janeiro i går. Foto: EPA/MARCELO SAYAO Vis mer
 FLERE SAMMENSTØT:  Totalt er det meldt om cirka 50 skadde demonstranter i sammenstøt med politiet. I Rio De Janeiro i går ble minst 29 skadd.   EPA/MARCELO SAYAO
FLERE SAMMENSTØT: Totalt er det meldt om cirka 50 skadde demonstranter i sammenstøt med politiet. I Rio De Janeiro i går ble minst 29 skadd. EPA/MARCELO SAYAO Vis mer