Nobels fredspris 2016

Politikerne hyller Fredsprisen som Norge var med å legge grunnlaget for

- Modig.

ERKLÆRER VÅPENHVILE: President Juan Manuel Santos erklærer her våpenhvile med FARC 25. august i år. Foto: REUTERS/John Vizcaino
ERKLÆRER VÅPENHVILE: President Juan Manuel Santos erklærer her våpenhvile med FARC 25. august i år. Foto: REUTERS/John Vizcaino Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De politiske reaksjonene på Fredsprisen lot ikke vente på seg. Flere av de politiske partiene er samstemte om at det er en god og viktig fredspris.

Prisen er også en hyllest til det colombianske folket og av de talløse ofrene for borgerkrigen, skriver NTB.

Konflikten mellom regjeringen og landets største geriljagruppe har pågått siden 1964. Over 220.000 mennesker er drept og 6 millioner er drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten.

TILRETTELEGGER: HEr er Colombias president, Juan Manuel Santos,  offisielt besøk i Norge. Her han hilser på utenriksminister Børge Brende før åpningen av Oslo Forum på Losby Gods.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TILRETTELEGGER: HEr er Colombias president, Juan Manuel Santos,  offisielt besøk i Norge. Her han hilser på utenriksminister Børge Brende før åpningen av Oslo Forum på Losby Gods. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Norge har sammen med Cuba vært tilrettelegger for fredsforhandlingene.

- Dette er en veldig viktig pris. Den anerkjenner det utrolig krevende arbeidet for fred i Colombia, og vil være et viktig signal til den videre prosessen, særlig etter at et knapt flertall av befolkningen stemte mot fredsavtalen, sier Høyres parlamentariske nestleder Nikolai Astrup til Dagbladet.

Han viser til at FARC-geriljaen har gitt positive signaler og forsikret om at de vil holde sin del av fredsavtalen, tross utfallet av folkeavstemningen søndag.

VINNEREN: Colombias president Juan Manuel Santos er vinneren av Nobels fredspris 2016. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Brukt presidentmakten

- President Santos har vært veldig tydelig på at fredsprosessen må fortsette. Tildelingen av Nobels fredspris er en anerkjennelse av at fredsprosessen ikke ville vært mulig uten president Santos' bidrag.

Han har brukt sin presidentmakt til å jobbe for å få slutt på en 50 år gammel grusom konflikt. Prisen vil være en støtte til den videre prosessen fram mot en bærekraftig fred, sier Astrup.

 
GRATULERER: Høyres parlamentariske leder Nikolai Astrup sier Nobels fredspris til Colombias president Juan Manuel Santos er en anerkjennelse av hans innsats for varig fred i det borgerkrigsherjede landet.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  GRATULERER: Høyres parlamentariske leder Nikolai Astrup sier Nobels fredspris til Colombias president Juan Manuel Santos er en anerkjennelse av hans innsats for varig fred i det borgerkrigsherjede landet.Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Borgerkrige har kostet over 220 000 mennesker livet og drevet 6 millioner mennesker på flukt.

Norsk bidrag

Norge har sammen med Cuba vært tilrettelegger for forhandlingene som ha pågått mellom Colombia og FARC-geriljaen i Havanna i flere år.

Utenriksminister Børge Brende har vært på Cuba for å bidra i forhandlingene. Han var tilstede i Colombia i september da fredsavtalen ble undertegnet. Men folkeavstemningen søndag ga et knapt nei til fredsavtalen.

- Norge har gjort en innsats for den avtalen som tross alt ligger der som et fundament for den videre prosessen. Det er nå viktig at våpenhvilen holdes, og at partene finner en felles vei til varig og bærekraftig fred, sier Astrup.

- Modig

En modig og framtidsrettet beslutning, sier Arbeiderpartiets Marit Nybakk om fredspristildelingen til Colombias president Juan Manuel Santos.

Marit Nybakk i Arbeiderpartiet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Marit Nybakk i Arbeiderpartiet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Folkeavstemningen om fredsavtalen ga et midlertidig tilbakeslag. Derfor er det viktig at fredssamtalene fortsetter. Prisen er i så måte en drahjelp for de videre forhandlingene, sier Nybakk.

Hun påpeker at fredsforhandlingene i Colombia er en av de viktigste fredsprosessene som pågår i verden i dag. Konflikten og borgerkrigen har vart i 50 år og skapt store lidelser for det colombianske folk.

- Prisen representerer også en anerkjennelse til alle involverte parter, og til norsk og cubansk diplomati og tilretteleggingsarbeid, sier hun.

- Fullt fortjent

- En pris i Alfred Nobels ånd! sier Heikki Holmås (SV)

 Heikki Holmås (Sv). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 Heikki Holmås (Sv). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Er det noe som må bevege det hardeste hjerte, så er det når ofre for krigens grusomheter evner å velge forsoning, fremfor hat og hevn. Det er det som gjør at tårene kaller når ofrene for den blodige borgerkrigen nå blir hedret med Nobels fredspris.

- Det er en fullt fortjent når fredsprosessen i Colombia nå får prisen , og det er en oppfordring til alle parter om å fortsette langs fredssporet til de finner sammen om en avtale som et bredt flertall i folket kan stille seg bak.

- Fredsprisen er helt i tråd med kjernen i Alfred Nobels testamente, fordi den går til de som har «virket for folks forbrødring og bidratt til fredskongresser.»

Audun Lysbakken (SV) mener det er en god fredspris.

- Santos har vist stort mot, og prisen gir håp om at fredsprosessen kan berges.

Norges med viktig innsats

Knut Arild Hareide mener det er svært gledelig at prisen gikk til Santos.

Knut Arild Hareide i KrF. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
Knut Arild Hareide i KrF. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Etter at fredsavtalen ble nedstemt i en folkeavstemning, er det svært gledelig at prisen nettopp nå tildeles president Juan Manuel Santos. Det vil kunne gi kraft og entusiasme til å få en endelig fredsavtale på plass. Mitt håp er at tildelingen kan styrke dette arbeide, sier partileder Hareide.

- Fredsavtalen i Colombia gir muligheten til en slutt på over 50 år med krig. Det er vel verdt en fredspris. Jeg gratulerer president Santos med prisen og ønsker han og FARC-leder Londoño lykke til i det videre arbeid for å sikre at en fredsavtale endelig kan komme i havn, sier Hareide.

Over 220.000 mennesker har mistet livet og mer enn 6 millioner mennesker er drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten. Det sier alt om betydningen av å få slutt på krigen, opplyser KrF i pressemeldingen.

- Både Norge og Cuba har over lengre tid vært med som tilretteleggere for denne prosessen. Dette viser viktigheten av at Norge fortsetter sin sterke innsats for fred og forsoning i verden, avslutter Hareide.

Nobelkomiteens begrunnelse

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2016 skal gå til Colombias president Juan Manuel Santos for hans iherdige innsats for å bringe den mer enn 50 år lange borgerkrigen i landet til opphør, en krig som har kostet minst 220 000 colombianere livet og drevet nær seks millioner innbyggere på flukt. Tildelingen skal også forstås som en hyllest til det colombianske folk som til tross for store prøvelser og overgrep ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred, og til alle parter som har bidratt til fredsprosessen. Denne hyllesten tilkommer ikke minst representantene for borgerkrigens utallige ofre.

President Santos tok initiativet til de forhandlingene som resulterte i fredsavtalen mellom den colombianske regjering og FARC-geriljaen, og han har hele tiden vært en pådriver i fredsprosessen. Vel vitende om at avtalen var omstridt, medvirket han til at colombianske velgere fikk si sin mening om fredsavtalen i en folkeavstemning. Utfallet av avstemningen ble ikke som president Santos hadde ønsket: Et knapt flertall av de drøyt 13 millioner colombianere som avga stemme, sa nei til avtalen. Resultatet har skapt stor usikkerhet om Colombias fremtid. Faren for at fredsprosessen vil stoppe opp og borgerkrigen blusse opp igjen, er reell. Desto viktigere er det at partene, med president Santos og FARC-geriljaens leder Rodrigo Londoño i spissen, fortsatt respekterer våpenhvilen.

At et flertall av velgerne sa nei til fredsavtalen, behøver ikke å bety at fredsprosessen er død. Folkeavstemningen var ikke en avstemning for eller mot fred. Det nei-siden forkastet, var ikke ønsket om fred, men en bestemt fredsavtale. Den Norske Nobelkomite legger vekt på at president Santos nå inviterer til en bred nasjonal dialog som kan bringe fredsprosessen videre. Også motstanderne av fredsavtalen har ønsket en slik dialog velkommen. Komiteen håper at alle parter vil ta ansvar og delta i de forestående fredssamtalene på en konstruktiv måte.

En særlig krevende utfordring blir å balansere hensynet til nasjonal forsoning med hensynet til rettferdighet for ofrene. Det finnes ingen enkle svar på hvordan dette bør gjøres. Et viktig kjennetegn ved den colombianske fredsprosessen så langt har vært deltakelsen til representanter for borgerkrigens ofre. Det har gjort dypt inntrykk å se hvordan ofrenes representanter har hatt mot og vilje til å vitne om overgrep og konfrontere overgripere, fra alle sider av konflikten.

Den Norske Nobelkomite ønsker med tildelingen av årets fredspris til president Juan Manuel Santos å gi en oppmuntring til alle dem som kjemper for å skape fred, forsoning og rettferdighet i Colombia. Presidenten selv har gjort det klart at han vil fortsette å arbeide for fred like til sin siste dag i embetet. Komiteen håper fredsprisen vil styrke ham i denne krevende oppgaven. Det er videre Komiteens håp at Colombias folk i årene som kommer vil høste fruktene av den pågående freds- og forsoningsprosessen. Bare da vil landet med full kraft kunne ta tak i store utfordringer som fattigdom, sosial urettferdighet og narkotikakriminalitet.

Borgerkrigen i Colombia er en av de mest langvarige borgerkrigene i moderne tid og den eneste gjenværende væpnede konflikten på det amerikanske kontinent. Det er Nobelkomiteens overbevisning at president Santos, til tross for nei-flertallet i folkeavstemningen, har brakt den blodige konflikten vesentlig nærmere en fredelig løsning, og at mye av grunnlaget er lagt for både en verifiserbar avvæpning av FARC-geriljaen og en historisk nasjonal forbrødrings- og forsoningsprosess. Hans fredsinnsats oppfyller således kriteriene og ånden i Alfred Nobels testamente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer