Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amnesty-kritikk av Norge:

– Politikerne i et av verdens rikeste land har mistet medfølelsen

Amnesty hardt ut mot norske politikere og deres flyktningpolitikk. Afghanistan-ekspert Kai Eide er enig i kritikken.

KRIG OG KONFLIKT: Situasjonen i Afghanistan blir stadig verre. Likevel stemte et stortingsflertall mot forslag om å gjøre det lettere for afghanere i Norge å få asyl denne uka. Amnesty reagerer på avgjørelsen. Bildet er fra en av de mange selvmordsaksjonene i hovedstaden Kabul i fjor. Foto: Omar Sobhani / Reuters / Scanpix
KRIG OG KONFLIKT: Situasjonen i Afghanistan blir stadig verre. Likevel stemte et stortingsflertall mot forslag om å gjøre det lettere for afghanere i Norge å få asyl denne uka. Amnesty reagerer på avgjørelsen. Bildet er fra en av de mange selvmordsaksjonene i hovedstaden Kabul i fjor. Foto: Omar Sobhani / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka sa et Stortinget-flertallet nei til et SV, MDG og Rødt-forslag om midlertidig stopp av tvangsreturer til Afghanistan inntil sikkerhetssituasjonen bedres.

  • FN og andre organisasjoner mener Kabul blir stadig farligere. Seinest i går var det et 12 timer langt terrorangrep mot luksushotellet Intercontinental, der minst seks personer ble drept.

– Stortingsavgjørelsen er forferdelige nyheter for afghanere i Norge, og en trist indikasjon på at politikerne i et av verdens rikeste land i verden har mistet medfølelsen. Livet i Afghanistan er fylt med farer, inkludert bombing, kidnapping og henrettelser. Å sende folk dit er grusomt og inhumant, sier Charman Mohamed i Amnesty International.

– Flau på Norges vegne

FLAU: Kai Eide er skuffet over at et stortingsflertall denne uka sa nei til å endre reglene som kunne gjøre livene til afghanske asylsøkere lettere enn i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLAU: Kai Eide er skuffet over at et stortingsflertall denne uka sa nei til å endre reglene som kunne gjøre livene til afghanske asylsøkere lettere enn i dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kai Eide kjenner Afghanistan godt, etter å ha vært FNs spesialutsending i landet i flere år, i tillegg til mange års virke som internasjonal diplomat.

– Jeg blir flau på Norges vegne. Det verste er den manglende forståelsen for situasjonen i Afghanistan. Det er pinefullt å vite hvor små sjanser disse unge guttene vil ha videre i livet, sier Eide.

Norge tvangsutsender flere afghanere enn noen andre land i Europa, ifølge Amnesty: 32 prosent av afghanerne som ble tvangsutsendt fra Europa til Afghanistan de første månedene av 2017, kom fra Norge.

Skuffet i Afghanistan

Stortingsflertallets nei til en midlertidig stopp i utsendelser og om å gjeninnføre rimelighetsvilkåret for internflukt har fått stor mediedekning i Afghanistan de siste dagene.

«Det norske parlamentet sviktet. Hjelper ikke afghanere fra krigsgrusomhetene», var tittelen i ToloNews, det største medienettverket i Afghanistan.

Afghanerne som blir utvist fra Norge og sendt til Kabul møter skyhøy arbeidsledighet, mange er uten nettverk – og Afghanistans hovedstad blir av stadig flere sett på som det farligste stedet å være.

– Jeg vet at flere av dem som har flyktet fra Afghanistan til Norge gjorde det for å unngå deltakelse i krig og konflikt, og de dro mot familiens vilje, sier Eide.

Trekker pusten og fortsetter:

– UDI fastslår at disse har beskyttelsesbehov, men sender dem likevel til Kabul. Det innebærer stor fare. De sendes tilbake til et liv uten perspektiv. Det er kommet en tone i den norske debatten som er forferdelig ubehagelig.

​​- Best til å tvangsutsende

Amnesty mener at stortingsvedtaket vil få veldig store konsekvenser.

– Opptil et par tusen afghanere i Norge risikerer nå å bli tvangsreturnert tilbake til Afghanistan. Dette handler om å skulle være best i klassen når det gjelder å sende folk ut av landet, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty, til Dagbladet.

SVs Karin Andersen sitter i kommunalkomiteen og er skuffet over at forslagene ikke fikk flertall under avstemningen denne uka.

– Absolutt alle, inkludert Landinfo, påviser at det har blitt mye farligere i Kabul og Afghanistan. Men Norge bestemmer at det har blitt tryggere. Hvordan det er mulig å konkludere på denne måten? Spør Andersen og viser til at Norge er forpliktet til å unngå at folk blir returnert til fare.

– Flertallet velger å lukke øynene for realitetene på bakken, sier SV-politikeren, som mener at Norge nå «bryter sine internasjonale forpliktelser».

Ødelegger framtida

Det mener også Amnesty.

– Det er ikke bare uansvarlig å sende folk tilbake til fare. Det er også ulovlig. Norge hadde muligheten til å vise seg som et land som setter menneskerettighetene høyt, men har kastet bort sjansen og ødelegger nå framtida til hundrevis av afghanere, sier Mohamed.

Skuffet over Ap og Sp

SV og Amnesty er skuffet over at Senterpartiet og Arbeiderpartiet stemte nei til de to forslagene.

– Ingen andre europeiske land har, så vidt meg bekjent, innført full stopp av retur til Afghanistan, sier Sps representant i kommunalkomiteen, Heidi Greni.

Hun viser til at det ikke er Stortingets oppgave å vurdere hvilke land eller områder som er trygge. Greni er nå mer opptatt av at stortingsvedtaket om de såkalte oktoberbarna fra november i fjor skal følges opp.

– Statsråden har ikke klart å iverksette vedtaket. Det er beklagelig, og bør effektueres snarest. Sp stemte for disse forslagene, og mener at disse ivaretar de utfordringene som fjerninga av rimelighetsvilkåret ga, sier Greni.

  • Dagbladet har bedt om kommentarer fra Aps tre representanter i kommunalkomiteen, men har ikke fått svar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!