Politikerne kan avgjøre renta

Finanspolitikerne på Stortinget er «svært spente» på hva regjeringen Stoltenberg finner på i revidert nasjonalbudsjett, som legges fram på fredag. Behovet for innstramminger var stort før gårsdagens streikeresultat: nå har presset på finansminister Karl Eirik blitt enormt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Schjøtt-Pedersen som må overbevise Norges Bank og markedet ved å legge fram et revidert nasjonalbudsjett som er stramt nok.

Hvis han ikke klarer å lose et moderat budsjett gjennom Stortinget, er det stor fare for at folk får ubehagelige rentebrev i posten.

Men finansministeren holder kortene tett til brystet. Og på Løvebakken hadde ingen av de spente, nysgjerrige og bekymrede opposisjonspolitikere noen lekkasjer å bidra med. Gode rykter om hvor livreima skal strammes var også mangelvare.

Avgifter eller kutt?

- Økte avgifter går det rykter om, fnyser Frp's Siv Jensen. Og vil heller kutte milliarder på utgiftssiden: Der kan man bruke sparekniven på det meste, mener hun.

Sp-leder Odd Roger Enoksen, derimot, mener problemet hovedsakelig ligger i den sterke veksten i privat sektor, og at utfordringen først og fremst ligger i å gjøre offentlig sektor i stand til å løse sine oppgaver.

- Det må innstramminger til. Men jeg er redd resultatet av streiken i privat sektor vil danne mal for lønnsoppgjøret i offentlig sektor, og det betyr en sterk vekst i de offentlige utgiftene. Dessverre gir det økt risiko for nye renteøkninger, prisstigning og økt inflasjon og arbeidsledighet, sier Enoksen.

- Folket taper

En spådom Venstres Terje Johansen slutter seg til.

- Både nasjonen Norge og det brede lag av folket vil tape. Og de som taper mest, er de som har dårligst råd, sier han.

cato.vogt-kielland@dagbladet.no