Politikerne legger seg langflate

Politikere og byråkrater tar uforbeholden selvkritikk for den måten norsk varetektsordning fungerer på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg legger meg flat for kritikken, medgir Vidar Bjørnstad (Ap), nestleder av Stortingets justiskomité. I forrige uke ba han justisminister Odd Einar Dørum sørge for at varetekts-ordningen blir debattert i Stortinget. Det vil skje om et halvt års tid, når Europarådets torturkommisjon har lagt fram sin siste rapport etter å ha besøkt Norge nylig.

- Vi bør diskutere hvor lenge det skal være lov å la folk sitte i varetekt, sier Bjørnstad. Han har lagt merke til Dagbladets skrekkhistorier om sjuke mennesker som har sittet isolert på cella i månedsvis - uten legehjelp.

Bjørnstad antyder at en grense bør settes ved tre måneder. Dessuten mener han det er for lett for politiet å isolere varetektsfangene.

- Må ryddes opp!

- Er du enig i at politiet bruker varetekt for å presse fram tilståelser?

- Det er ikke vanskelig å kjøpe den påstanden. Når en vet hvordan isolasjon virker på mennesker, kan bruken av den fungere som mørning på den innsatte.

Bjørnstad var ikke klar over at Norge ikke gir erstatning automatisk til uskyldige som har sittet i varetekt. Uansett:

- Det må ryddes opp! fastslår han.

Denne holdningen deles av folk fra departementshold.

- Ja, klart det er flaut at Norge får kritikk, sier statssekretær Bjørn Solbakken i Justisdepartementet til Dagbladet.

Nå vil departementet gå gjennom hvordan varetekts-ordningen fungerer.

Klar målsetting

- Vi har en klar målsetting om å gjøre varetektstida så kort som mulig. Saksbehandlingen i straffesaker skal ned - selv om det er nødvendig med en lovendring. Vi ønsker også å skaffe oss en oversikt over situasjonen. Derfor er vi nå i gang med å innhente tall på hvor lenge siktede sitter i varetekt, hvilke hjemler som er brukt og hvor utstrakt brev- og besøksforbudet eller kontrollen er, sier Solbakken.

- Men vi har blitt kritisert i flere år. Hvorfor skjer dette først nå?

- Vi kunne sikkert gjort noe tidligere, men nå gjør vi i alle fall noe .

- Politiet blir beskyldt for å bruke varetekt som en «mørningsprosess»?

- Jeg forstår at spørsmålet blir reist. Særlig på etterforskningssiden er det hele tida et spørsmål om tidsperspektiver. Jeg har ingen problemer med å se at for eksempel isolasjon er en belastning, svarer Solbakken.

Ikke stolt

Høyres Kristin Krohn Devold mener det er på høy tid at også politikerne diskuterer varetekt.

- Vi har ikke noe å være stolte av. Når vi får den siste rapporten fra Europarådets torturkomité, skal vi diskutere problemstillingen i full bredde, lover Krohn Devold.

Jan Simonsen i Frp, også han medlem av justiskomiteen, mener torturkomiteens kritikk ikke har vakt stor oppmerksomhet på kontinentet.

- Sammenliknet med mange andre land i Europa, særlig i øst, har vi ikke noe å skamme oss over. Men uansett er det ikke tvil om at vi må ha en gjennomgang. Jeg mener vi må tilføre ytterligere ressurser til strafferettspleien, slik at blant annet saksbehandlingstida blir kortere, sier Simonsen.