- Dette må politikerne akseptere om de ønsker private barnehageeiere

- Politikerne må godta barnehage-butikk

Eksperter tror Trygge Barnehagers oppsplitting i barnehager og eiendom kan gi høyere husleie og mindre oversikt.

LEI AV SPEKULASJONER: - Jeg driver en seriøs virksomhet, som jeg har gjort i 33 år. Jeg er gründer, sier daglig leder og eier Eli Sævareid i Trygge Barnehager-kjeden etter å ha fått referert ekspertenes uttalelser til Dagbladet. Foto: Kristin Svorte
LEI AV SPEKULASJONER: - Jeg driver en seriøs virksomhet, som jeg har gjort i 33 år. Jeg er gründer, sier daglig leder og eier Eli Sævareid i Trygge Barnehager-kjeden etter å ha fått referert ekspertenes uttalelser til Dagbladet. Foto: Kristin SvorteVis mer

- Dette er klassisk, sier partner Morten Thuve i rådgivningsselskapet BDO.

Han har lest tirsdagens artikkel i Dagbladet om Trygge Barnehager-kjeden, som nå splitter opp 83 barnehageselskaper.

Med virkning fra 1. januar 2019 omdannes selskapene til rene eiendomsselskaper. Samtidig skilles barnehagedriften ut i rendyrkede barnehageselskaper.

Thuve skrev i fjor en mye omtalt rapport om kapitalstrukturer i private barnehager for Kunnskapsdepartementet. Han synes det hele er gjenkjennelig.

- Ofte tredoblet husleie

- Det vi ser i slike tilfeller, er at husleien som belastes barnehagens regnskap ofte dobles eller tredobles, sier Morten Thuve til Dagbladet.

Ifølge Thuve blir verdiene høye når barnehage-eiendommer selges, selv om det er et salg til samme konsern.

- Verdiene blir høye fordi de har en sikker inntekt fra barnehagene, og veldig liten risiko, sier han, og sikter til de offentlige tilskuddene til barnehagedrift.

RÅDGIVER: Morten Thuve, partner i BDO Rådgivning. Foto: BDO
RÅDGIVER: Morten Thuve, partner i BDO Rådgivning. Foto: BDO Vis mer

Trygge Barnehager er en av fire dominerende kjeder, som nå til sammen eier 600 av landets 3000 private barnehager.

Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo mener det kjeden nå gjør - å skille eiendom og barnehager - er noe politikerne bare må akseptere.

«Det er vanskelig å kritisere en kommersiell aktør for å gjøre det som er kommersielt vanlig. Innenfor barnehagevirksomhet er et slikt skille enda mer naturlig siden det er masse lover og regler om det økonomiske rundt selve barnehagedriften», skriver professoren ved Institutt for privatrett til Dagbladet.

- Må aksepteres

Bekkedal skriver at det til sammenlikning er helt vanlig å tjene penger på eiendom.

«For meg ser det ut som om transaksjonene gjør det lettere å ta ut midler fra de ulike virksomhetene», skriver han etter å ha lest Dagbladets artikkel, og føyer til:

«Det ville jeg også gjort om jeg drev butikk. Det må politikerne akseptere om de ønsker private barnehageeiere. Har de noe mot slike transaksjoner er det sin egen politikk de må se på.»

Trond Erik Lunder i Telemarkforsking, som lenge har forsket på barnehager, avviser ikke at det kan være gode grunner til å skille eiendom og barnehagedrift.

PROFESSOR: Tarjei Bekkedal, UiO
PROFESSOR: Tarjei Bekkedal, UiO Vis mer

- Men hvis man skal ettergå økonomien til Trygge Barnehager, gjør dette at det blir enda en ting man må grave i og vurdere: Om leieprisen fra eiendomsselskapet til barnehageselskapet er en rimelig pris. Så det blir mindre oversiktlig, sier Lunder til Dagbladet.

Han påpeker at det har vært flere saker hvor et tema har vært om leieprisen er rimelig i kommunenes tilsyn med barnehager.

- Har skapt 4500 jobber

Nå begynner Eli Sævareid å få nok.

Hun er daglig leder og en av to eiere i Trygge Barnehager-kjeden, og har sett seg lei på spekulasjoner om at hennes hensikt er å ta penger ut av konsernet.

- Jeg driver en seriøs virksomhet, som jeg har gjort i 33 år. Jeg er grunder, sier Eli Sævareid etter å ha fått referert ekspertenes uttalelser til Dagbladet.

Sævareid viser til at hun har skapt 4500 arbeidsplasser.