Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skyter ned «Lex Stålsett»

- Politikerne må skjerpe seg

«Lex Stålsett» sables ned av stortingsflertallet. Omtales som både «farlig» og «naivt».

RISIKERER FENGSEL: Det har vekket sterke reaksjoner at tidligere biskop Gunnar Stålsett risikerer fengel for å ha ansatt en asylsøker uten arbeidstillatelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RISIKERER FENGSEL: Det har vekket sterke reaksjoner at tidligere biskop Gunnar Stålsett risikerer fengel for å ha ansatt en asylsøker uten arbeidstillatelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) tok i går til orde for å endre loven.

Det samme gjorde både KrF og SV.

Alle mener det er feil at tidligere biskop Gunnar Stålsett (84) risikerer fengsel for å ha ansatt en asylsøker uten arbeidstillatelse.

- Gunnar Stålsett er en hedersmann, som har vist menneskelighet i møte med et menneske i en håpløs situasjon. Loven som kan gi ham straff er gal, skiver KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på Facebook.

Nytt forslag

Venstre har lenge ment at alle som oppholder seg i Norge, har rett til å ta arbeid.

Dette har de ikke hatt flertall for på Stortinget.

Abid Raja sier at det partiet vil endre nå, er at det ikke skal være straffbart å ansette asylsøkere.

Han sa i går til NTB at han håpet å få forslaget behandlet før jul, for at Stålsett skal unngå straff.

Forslaget får imidlertid ikke flertall, viser en ringerunde til partiene.

- Dummeste jeg har hørt

Klarest tale er det fra Frp.

- Det er helt fullstendig uaktuelt. Avviste asylsøkere skal ut. Dette er noe av det dummeste jeg har hørt, sier innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim (Frp) kontant.

Han mener det å ikke gi straff for å ansette ureturnerbare asylsøkere, er det samme som å gjøre det lovlig for dem å jobbe.

- Å åpnet for dette vil bli det samme som å si at et renholdsfirma som ansetter svart, ulovlig arbeidskraft skal få lov til det. En kunne risikere at dømte terrorister, som er avvist fra landet og farlige, kan bli sendt inn i folks hjem fordi vi ikke vet hvem de er. Det kan vi ikke risikere, sier han, og fortsetter:

- Nå må politikerne som foreslår dette skjerpe seg. Folk må folk slutte å tro at de gjør en god gjerning ved å hjelpe avviste asylsøkere. De har ikke behov for hjelp og beskyttelse, sier han.

- At de er ureturnerbare betyr ikke at de ikke kan reise hjem dit de kom fra, bare at de nekter, hevder Frp-politikeren.

Avvises av Høyre

Heller ikke Høyre vil gå med på noen lovendring.

- Å lempe på dette regelverket er ikke aktuelt, sier innvandringspolitisk talsperson i Høyre, Ove Trellevik.

Han peker på at det allerede i dagens lovverk er en åpning for å gi arbeidstillatelse for ureturnerbare asylsøkere i noen spesielle tilfeller, og mener det er en grunn til at det er en veldig streng klausul.

- Hvorfor er det uaktuelt for Høyre?

- Det er fordi Norge er et av verdens mest attraktive land. Det kan ikke være slik at du kan komme hit, ikke samarbeide om å få avklart din identitet og så får du arbeidstillatelse. Da ville vi fått en arbeidsinnvandring verre enn det vi måtte frykte på det verste, sier han.

- Kan du forstå at det for mange virker urimelig å fengsle Stålsett for å ha fulgt sin samvittighet?

- Jo, men vi kan ikke lage norske lover etter enkeltindividers samvittighet. Loven gjelder for lensmann, prest og dommere. Jeg har sympati med Stålsett, og håper han får en rettferdig rettergang, sier Høyre-politikeren.

Ikke flertall på venstresiden

Heller ikke på rødgrønn side er det flertall for en lovendring.

- Vi slår ring om asylinstituttet og ønsker derfor ikke å endre loven, sier innvandringspolitisk talsperson i Ap, Masud Gharahkhani.

- Norge må ha en rettferdig politikk der de som ikke har beskyttelsesbehov eller rett på humanitær opphold må drar hjem. At vi ikke har returavtale med alle land, er ikke det samme som at de ikke selv kan reise hjem, sier han.

MDGs Une Aina Bastholm mener derimot at man bør kunne ansette papirløse.

- Folk mister ikke menneskerettighetene eller menneskeverdet selv om de ikke har papirene i orden. Dette er en vanskelig problemstilling, men vi løser ikke problemet ved å gjøre det umulig for dem å jobbe til livets inntekt, sier Bastholm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media