Politikerne nøler mens doperne dør

Den amerikanske storavisa New York Times synes det er rart at Oslo har så mange narkomane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en lang artikkel i torsdagens utgave av New York Times, får Oslos nyvunne status som Europas narko-hovedstad stor spalteplass.

I forrige uke skrev den britiske avisa Independent om Norge:

Norge - en absurd barnepikestat

Amerikanerne undrer seg svært over hvordan et land som for andre år på rad kåres av FN som det beste landet å bo i, kan ha en hovedstad med Europas verste statistikk på overdosedødsfall.

Angstfylte Munch

I et stort bildespesial med avslørende og detaljerte bilder fra den gamle ferjeterminalen ved Palékaia i Bjørvika, legger New York Times vekt på at turistversjonen av Norge med blanke fjorder og høye fjell også har en bakside.

De sammenligner de sprøytenarkomane på den såkalte «Plata» med Edvard Munchs mest angstfylte malerier.

Avisen skriver at norske narkomane foretrekker å bruke sprøyter framfor å røyke heroinen, noe som sammen med å blande andre stoffer med heroinen, fører til de rekordmange dødsfallene.

Forbudstiden

Journalisten Warren Hoge peker tilbake til forbudstiden på 20-tallet og nordmenns nedarvede tendens til å drikke seg fra sans og samling.

- Under forbudstiden fikk nordmenn for vane å drikke den sterkeste spriten de kunne, og mye av den, så snart man fikk tak i noe slikt, skriver Hoge.

Han mener det er en av årsakene til at norske narkomane foretrekker å benytte sprøyter, fordi det gir en raskere og tøffere reaksjon enn hvis man røyker dopet.

Undrende

New York Times stiller seg undrende til at området overvåkes med politikameraer døgnet rundt, men at politiet bare unntaksvis griper inn i forsamlingen, og da kun hvis det oppstår bråk eller hvis barn og mindreårige dukker opp.

Tidligere i sommer har også den engelske avisen Guardian gjort oppmerksom på at det i Norge er dyrere å kjøpe sigaretter og alkohol enn en brukerdose heroin.

(NTB)