Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikerne og Røkke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagen etter at Aker Maritime gjorde sitt overraskende kjøp av Kværner-aksjer, ble Kjell Inge Røkke innkalt til Næringsdepartementet for å informere om sine planer for norsk offshoreindustri. Når en av de største aktørene på dette markedet kjøper en fjerdedel av konkurrenten, er det ikke underlig at departementet ønsket en slik redegjørelse.
  • Etter møtet var statssekretær Britt Schultz full av lovord om oppkjøpet, og sa det var godt for Norge. Røkke selv opplyste at han hadde gitt departementets ledelse informasjon som ikke hører hjemme i det offentlige rom. Det var jo hensikten med hele møtet. På det grunnlaget ga departementets ledelse Røkke full aksept og vennlig klapp på skuldra.
  • Men i går sa politisk rådgiver Tore O. Sandvik her i avisa at Røkke hadde holdt kortene tett til brystet. Røkke har ikke røpet hvilken strategi som ligger bak aksjekjøpet. I mellomtida er det avslørt at Røkke har vært villig til å selge Aker Maritime til Kværner, men at prisen var for lav. Dette skjedde også etter at Røkke offentlig hadde skrinlagt alle slike planer, og etter at daværende næringsminister Lars Sponheim hadde slått fast det samme.
  • Når Røkke ikke fikk solgt Aker Maritime til Kværner, snudde han tvert om og gikk til angrep. Ingen kan nekte ham det, og det kan til og med være et fornuftig framstøt i en næring som uansett står foran store omstruktureringer. Først må Røkke gi Oslo Børs svar på hvordan han finansierer oppkjøpet. Men det ligger i kortene at noe mer må skje i forholdet mellom Aker og Kværner, og at Røkke har planene klare for neste framstøt. Dagens tilstand er uakseptabel for begge parter.
  • Dette trodde vi statssekretær Schultz hadde fått informasjoner om, og at det var det som gjorde at hun på flekken ga Røkke grønt lys. Men hvis det er riktig, som hennes rådgiver nå sier, at Røkke ikke røpet noe som helst, gikk hun god for Røkke på altfor tynt grunnlag i en av de viktigste industrisakene på lang tid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media