Politikerne sier nei til barnesexdokker på resept

Landets største partier vil ikke gi pedofile sexdokker på resept, slik psykologspesialist foreslo.

KONTROVERSIELT FORSLAG: Her beslaglegger tolloverinspektørene Nina Fossum og Birgitte Hansson en barnekropp av gummi i 2017. - Vi vet ikke om seksualiserte dukker av barn trigger overgrep, eller om de kan fungere motsatt, som en slags ventil, fortalte psykologspesialist Pål Grøndahl til Dagbladet i går.

Foto: Tolletaten.
KONTROVERSIELT FORSLAG: Her beslaglegger tolloverinspektørene Nina Fossum og Birgitte Hansson en barnekropp av gummi i 2017. - Vi vet ikke om seksualiserte dukker av barn trigger overgrep, eller om de kan fungere motsatt, som en slags ventil, fortalte psykologspesialist Pål Grøndahl til Dagbladet i går. Foto: Tolletaten.Vis mer

- Høyre vil at det skal være straffbart å importere barnesexdukker. Forslaget om å gi slike dukker på blå resept er veldig dårlig. Jeg vil ikke ha et samfunn som tilrettelegger for pedofili, sier Høyres Sveinung Stensland.

Også justispolitisk talsperson i et av de andre regjeringspartiene, Kristelig Folkeparti, er krystallklar negativ i sin konklusjon til forslaget fra psykologspesialist Pål Grøndahl.

- Fra justispolitisk synspunkt går dette over akseptable grenser, sier KrFs justispolitiske talsperson Geir Toskedal til Dagbladet.

Kommentaren faller kort tid etter at psykologspesialist Pål Grøndahl i går ba om at pedofile får sexdokker som etterligner barn på resept. Grøndahl ønsker å kartlegge effekten av et slikt tiltak.

- Vi vet ikke om seksualiserte dukker av barn trigger overgrep, eller om de kan fungere motsatt, som en slags ventil, fortalte han.

- Jeg blir fysisk uvel av å lese sånne forslag. Pedofili er noe av det mest grusomme som finnes. De bør straffes for gjerningen av å bestille en seksualisert dukke av barn, og settes under konstant overvåkning. Aldri i verden om staten skal legitimere sexdukker av barn, forteller Åshild Bruun-Gundersen (Frp) til Dagbladet.

Grøndahl mener at sexdokker, kombinert med omfattende terapi, kan føre til at pedofile får «luftet» sine lyster. Dette er i strid med politiets overbevisning om at løsningen vil aktivere overgrep.

Nei fra Ap og Høyre

- Det får være grenser for hva man har toleranse for og dette er kilometervis over den grensen. I tillegg mener jeg vi skal bruke blå resept til dets formål, som er midler til behandling av kroniske og alvorlige sykdommer, kommenterer Stensland i Høyre.

Senterpartiet gjør det klart at de ikke støtter Grøndahls forslag. Dét gjør heller ikke Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson.

- Jeg har lite forutsetninger for å mene noe om det faglige innholdet i et behandlingstilbud for overgripere. Men det er viktig at helsetjenesten utvikler kompetanse for å behandle disse for å hindre at overgrep skjer. Jeg tror vi har mye som kan bli bedre i arbeidet mot seksuelle overgrep før den politiske diskusjonen bør handle om sexdokker på blå resept, sier Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

55 dukker

Siden Kripos slo alarm om innførsel av mistenkelige små sexdokker til Norge i 2017, har de fått melding om totalt 55 dukker som kan være ulovlige.

SIER BLANKT NEI: Sveinung Stensland, Høyres helsepolitiske talsperson. . Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIER BLANKT NEI: Sveinung Stensland, Høyres helsepolitiske talsperson. . Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I tillegg til lav kroppshøyde, er noen av dukkene flatbrystede og iført barneklær. Politiet mener disse dukkene bryter med straffelovens paragraf 311 om seksualisering av barn, og kan gi bot eller fengsel i opptil tre år.

Politiet frykter at slike sexdokker kan stimulere til overgrep mot barn. Denne frykten er ikke underbygget av forskning, mener Pål Grøndahl, som altså ber derfor om vitenskapelige eksperimenter.

- Kripos er særlig bekymret for dem som bestiller slike dukker og har begått overgrep tidligere eller har tilgang til barn i familie, gjennom arbeid eller verv, sier leder Emil Kofoed i Kripos' seksjon for seksuallovbrudd.

Grøndahl svarer at det faglige grunnlaget i feltet er tynt.

I Dagbladets nylig publiserte reportasje fra innsida av sexdukkebordellet Bordoll i Dortmund, Tyskland, framkommer det at kundene får tilfredsstille seg med små kropper, ned mot EUs nedre tillate grense på 1,40 meter.