Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikerne sier nei til SFO-makspris

Kommunene må bestemme selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foreldreutvalget for Grunnskolen (FuG) krever en maksprisreform for SFO, på lik linje med den barnehagene fikk for noen år siden.

- Nå endres prisene stadig, og det er vanskelig for sårbare familieøkonomier som for eksempel aleneforsørgere, sa Lovleen Kumar Brenna, leder av FUG, til Dagbladet.no i går.

Politikerne derimot er helt uenig.

- Vi ønsker ikke en fastpris på SFO, prisen bør bestemmes lokalt, sier Åslaug Haga, leder av Senterpartiet til Dagbladet.no.

- Det er bedre å redusere prisen gjennom å utvide skoledagen og gjøre SFO til en integret del av skoledagen, mener Ap-leder og statsminister, Jens Stoltenberg.

Lokalt ansvar

Dagbladet.no har sendt alle partilederne på Stortinget fem spørsmål om SFO. Alle spørsmålene og svarene kan du lese her. Også opposisjonspartiene er enige om at fastpris ikke er løsningen for SFO.

- SFO er et lokalt ansvar, og prisen skal fastettes av lokale folkevalgte, svarer Venstres leder Lars Sponheim.

VIL HA HELDAGSSKOLE: Statsminister Jens Stoltenberg Foto: SCANPIX
VIL HA HELDAGSSKOLE: Statsminister Jens Stoltenberg Foto: SCANPIX Vis mer

Høyre mener en maksprisreform vil ha usosiale konsekvenser.

- Erfaringene fra barnehagereformen vilser at kommunene har fått betyrdelig høyrer utgifter med en makspris, noe som medfører at flere kommuner har avviklet ordningen med redusert oppholdsbetaling for foreldre med liten eller ingen inntekt, sier Erna Solberg.

SFO-tilbudet vil bli dårligere som følge av en maksprisreform, frykter KrFs nestleder Dagrun Eriksen. Hun mener barnehagereformen har ført til at det ikke lenger satses på kvalitet i norske barnehager.

- Jeg kan ikke se at maksprisreformen har gitt oss et bedre barnehagetilbud og ønsker derfor ikke å gå for en slik reform igjen. Vi vil heller prioritere en felles søskenmoderasjon for barnehage og SFO, slik at en for eksempel kan få søskenmoderasjon om en har et barn i barnehage og et barn i SFO.

En fulltids barnehageplass koster rundt 2300 kroner, uansett hvor i landet du bor.

Mens et barnehagebarn mange steder kan være i barnehagen over 45 timer i uka er en fulltids SFO-uke på rundt 25 timer. Likevel koster en SFO-plass mer enn en barnehageplass i enkelte kommuner. Onsdag skrev Dagbladet.no om Nittedal kommune der det koster 2800 kroner for en fulltidsplass i SFO!

-Hvis det er mistanke om at en SFO-plass er dyrere enn det koster å drive, vil jeg anbefale at man klager til Fylkesmannen, sier finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen.

- Det er mange kommunale tjenester som har forskjellig pris fra kommune til kommune, det skyldes forskjeller i kommunenes økonomi og forskjeller i innholdet i tjenste, sier Stoltenberg. Han vil ikke ut med noe tall på hva en SFO-plass bør koste.

- Innholdet i skolefritidsordningen varierer mye fra kommune til kommune, derfor er det ikke mulig å fastsette en norm for dette, slik systemet er idag.

Ikke styrket

SFO er ikke nevnt i kunnskapsløftet og har ikke vært gjennstand for noen større politiske debatter de siste årene. Barnehage derimot har vært på agendaen gjentatte ganger.

- Det har nok ikke vært en like stor styrking av SFO-tilbudet som barnehagetilbude de siste årene i alle kommunene, innrømmer Stoltenberg.

Frp og SV var begge viktige i barnehageforliket som førte til maksprisreformen for barnehagene. Ingen av partiene ønsker en tilsvarende reform for SFO, samtidig avviser de at barnehagesatsingen har gått på beskostning av skolebarna.

- Barnehagesatsingen er i stor grad gjennomført med statlige midler, mens kommunene er blitt tilført store ekstra midler, blant annet til å satse på SFO, sier SV-leder, Kristin Halvorsen.

Delta på nettmøte om SFO klokka 13!

<B>URETTFERDIG</B>: Maksprisreformer er usosiale, mener Høyres leder Erna Solberg.
<B>MOT MAKSPRIS:</B> Venstre-leder Lars Sponheim
<B>MOT MAKSPRIS</B>: Frp-formann Siv Jensen.
<B>BØR KLAGE</B>: SV-leder Kristin Halvorsen oppfordrer foreldre til å klage til Fylkesmannen om de mener SFO-prisen er altfor høy.
<B>VIL IKKE ENDRE</B>: Prisen bør bestemmes lokalt, mener Åslaug Haga, Sp-leder.
<B>MOT MAKSPRIS</B>: KrFs nestleder Dagrun Eriksen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media