F.v. Johan Fredriksen, tidligere politimester i Oslo, Arnstein Gjengedal, Sveinung Sponheim og politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer under mandagens åpne høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
F.v. Johan Fredriksen, tidligere politimester i Oslo, Arnstein Gjengedal, Sveinung Sponheim og politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer under mandagens åpne høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite etter rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Politikerne skylder på politiet. Politiet på politikerne

Gir hverandre skylda for situasjonen i politiet før 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er sentralt i Gjørv-kommisjonens rapport at problemer i kultur og ledelse var en hovedårsak til at ressursene ikke møtte hverandre 22. juli i fjor. Men flere polititopper, tidligere og nåværende, har i dagens stortingshøring lagt vekt på helt andre og mer konkrete problemer. Både de tidligere politidirektørene Ingelin Killengreen og Øystein Mæland, politimester i Oslo Anstein Gjengedal og tidligere Kripos-sjef, nå politidirektør Odd Reidar Humlegård, peker på Justisdepartementet, som var styrt av Knut Storberget  (Ap) fram til februar i år.

Slakter departementet
Polititoppene mener de har slitt med detaljstyring, uklar rollefordeling, for mange prosjekter, lite penger og bemanning og lav prioritering av beredskap. Håndteringen av tipset om gjerningsmannen og årsaken til at riksalarm ikke ble prioritert handlet om kapasitet, og kommunikasjonsproblemene om IKT, ifølge polititoppene.

- Det har vært dårlig rolleavklaring, høy detaljstyring og manglende prioritering av de ulike målene, sa Mæland, som mener at politiet ikke ble gitt handlingsrom og at beredskap ble nedprioritert til fordel for kriminalitetsbekjempelse.

- De mange resultatmålene, rapporteringen og kontrollen av disse, tok veldig mye tid, sa Killengreen i høringen.

- Det er lett å slutte seg til denne kritikken, sier Humlegård til Dagbladet, men hevder samtidig at det er bedre under Grete Faremo enn under forrige politiske ledelse.

- Jeg opplever at det er reell vilje under Faremo til å jobbe med nye, tydeligere og bedre målsettinger, sier han til Dagbladet.

- Organiseringen av arbeidet må bli bedre fordelt mellom Politidirektoratet og Justisdepartementet, sier Ingelin Killengreen til Dagbladet i etterkant.

Tar selvkritikk
Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, gikk langt i å avvise at problemene 22. juli var knytt til lederskap og kultur.

- Jeg oppdaget ikke at det var noen mangel på holdning og innsats 22. juli, sa Gjengedal.

Men både Killengren, Refvik og Humlegård er rause med selvkritikken. De erkjenner at holdning og ledelse også har vært et problem.

- Politiet er en stor etat med store lederutfordringer, det kunne bli bedre og det kan bli bedre i dag, sier Killengreen, og mener at mye av gjennomføringskraften handler om dette.

- Jeg har spurt meg selv om jeg burde ha vært tydeligere, sier Ingelin Killengreen.

PRESSET UT: I dag slo Øysteins Mæland tilbake. Foto: Jo Straube / Dagbladet
PRESSET UT: I dag slo Øysteins Mæland tilbake. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

- Hva er svaret ditt til deg selv?

- Jeg er i tvil om jeg har vært god nok. Det har vært tungt i ettertid, sier Killengreen.

- Det har nok vært vanskelig for norsk politi å erkjenne risiko. Vi har levd i fred og foredragelighet i mange tiår, sier Humlegård.

Også Gjengedal sier at han i ettertid ser at tipset kunne vært håndtert bedre og at Forsvaret burde vært bedt om bistand tidligere.

Ingen forståelse

Arbeiderpartiets Martin Kolberg (Ap) fnyser av politoppenes kritikk av Justisdepartementet.

- Det er stort sammenfall i målsetningene mellom pollitikere og politi. Så den uenigheten som særlig Killengreen eksponerer, er ikke til å forstå. Det er en form for ansvarsfraskrivelse. Politidirektoratet er forpliktet til å gjøre sine prioriteringer, sier Kolberg til Dagbladet.

TAR SELVKRITIKK: Men retter også kritikk mot politikerne. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
TAR SELVKRITIKK: Men retter også kritikk mot politikerne. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer