Politikerne slår ring om Ap-Hadia etter massiv hets

Frykter «drittsekker» på nett skremmer kvinner bort fra politikken.

UAKSEPTABELT: Politikerne slår ring om Hadia Tajik (t.v), som opplevde massiv hets etter en artikkel i VG. Øverst fra venstre er parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp, innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari i Frp, Tajiks partikollega Helga Pedersen og Venstre-leder Trine Skei Grande.
UAKSEPTABELT: Politikerne slår ring om Hadia Tajik (t.v), som opplevde massiv hets etter en artikkel i VG. Øverst fra venstre er parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp, innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari i Frp, Tajiks partikollega Helga Pedersen og Venstre-leder Trine Skei Grande. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hadia Tajik (Ap) er blitt utsatt for massiv hets etter at hun stemte for å innføre republikk i Norge da Stortinget stemte over dette forrige uke. Det fikk kommentarfeltet i VG til å koke over av hatkommentarer.

Avisa melder at de aldri har opplevd lignende, og måtte stenge ut mellom 50 og 100 brukere fra muligheten til å kommentere.

Venstre-leder Trine Skei Grande er rystet over hetsen politikerkollegaen blir utsatt for. Partilederen fra Overhalla i Nord-Trøndelag har vært åpen om at hun selv har opplevd grov hets på internett - spesielt i forbindelse med flyseteavgiften regjeringen foreslo i fjor.

- Da jeg leste VG-saken tenkte jeg bare «wow, det blir sikkert slitsomt for henne å stå i», sier Skei Grande, før hun utdyper: 

- Kombinasjonen av at hun er en kvinne med innvandrerbakgrunn og kongehuset gjør dette utrolig mye tøffere å stå i enn for for eksempel Sveinung Rotevatn, som stemte for akkurat det samme, sier hun.

Rekordhets Hun er urolig over utviklingen - og frykter det vil gå utover likestillingen i politikken på sikt.

- Jeg er bekymret for de unge kvinnene som blir politikere i dag, og at de skal bli skremt bort fra politisk arbeid, sier hun.

- Har det vært et problem at unge i Venstre har sluttet?

- Nei, men en av tingene vi nå må gjøre som politisk parti er å hele tiden passe på sånn at vi tar vare på folk når det blåser som verst, og ha støtteapparatet vårt klart.

ALVORLIG: Venstre-leder Trine Skei Grande frykter konsekvensene netthets vil ha på politikken i Norge.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ALVORLIG: Venstre-leder Trine Skei Grande frykter konsekvensene netthets vil ha på politikken i Norge.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun er trolig en av politikerne i Norge som hetses mest på sosiale medier - og har blant annet fått flere kommentarer om utseende.

- Skrives av menn Selv tar hun seg ikke nær av kritikken fordi hun er blitt så erfaren i politikken - men hun er glad hun kunne vokse til partiledervervet i politikken før kommentarfelt og netthat ble et stort problem.

- Jeg mener det er soleklart at de fleste kommentarene i kommentarfelt blir skrevet av menn, sådan med et meget spesielt syn på kvinner, sier Skei Grande, som bebuder at netthets vil være et av temaene hun tar opp i sin tale når Venstre holder sitt landsmøte neste fredag.

Hun omtaler de som kommer med hets i kommentarfeltene som «drittsekker».

- Er det noe man kan gjøre med dette?

- Folkeskikk er dessverre ikke noe man kan vedta, svarer hun. 

Skei Grande er ikke den eneste som reagerer. Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, fordømmer hetsen på det sterkeste og sier han synes det er uverdig for demokratiet og alvorlig for den politiske debatten - i tillegg til at det er «trist, vondt og forferdelig for den som blir utsatt for det». Derfor må det bekjempes og tas på alvor, mener Keshvari.

- Dersom noe så selvfølgelig som å ytre seg om styringsformen til landet skal utløse en flom av usaklige personangrep, hets og sjikane av verste form, skapes det en frykt for å delta i debatter, og det gjør noe med hvor mange som tør og orker å ta en urimelig belastning ved å delta i viktige debatter framover, skriver han i en sms til Dagbladet.

- Avisene har også ansvar Helga Pedersen (Ap) tar også avstand fra hetsen.

- Dette er ikke greit i det hele tatt. Ingen skal måtte tåle denne typen angrep på person og bakgrunn fordi man deltar i den offentlige debatten, sier Pedersen til Dagbladet.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet er enig.

- Det de gjør mot Hadia er helt forferdelig, hun har også vært veldig plaget av dette tidligere, og at det er skrekkelig at det ikke skal gå an å føre en fornuftig debatt om en sak. Hadia er langt fra den eneste republikaneren på Stortinget, sier Arnstad, som i likhet med Skei Grande og Keshvari mener det er et hinder for den politiske debatten i Norge. 

- Hva kan gjøres med det?

- Jeg må jo si at mediene også har et visst ansvar for hvordan du velger å framstille en sak har noe å si for hvordan kommentarene blir. Det synes jeg også avisene skal ettergå selv, ved å vurdere tittel og ingress på den type saker når de vet at det er folk som er spesielt utsatt for hets, sier hun.

Dagbladet har snakket med Hadia Tajik, som ikke ønsker å kommentere saken.

UVERDIG: Frp-er Mazyar Keshvari fordømmer hetsen mot Tajik. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
UVERDIG: Frp-er Mazyar Keshvari fordømmer hetsen mot Tajik. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer