Gift i 72 år, skilt av kommunen:

Politikerne snur: - Jobber døgnet rundt for Halldis og Henry

Halldis (92) og Henry Jakobsen (94) har vært gift i 72 år. I forrige uke flyttet de inn på sykehjem. Der får de ikke bo sammen.

ATSKILT: Ekteparet Halldis og Henry Jakobsen har vært uatskillelige i 75 år. 4. januar skilte kommunen dem fra hverandre på grunn av plassmangel. Foto: Fredrik Pedersen
ATSKILT: Ekteparet Halldis og Henry Jakobsen har vært uatskillelige i 75 år. 4. januar skilte kommunen dem fra hverandre på grunn av plassmangel. Foto: Fredrik PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag skrev Dagbladet om ekteparet Halldis (92) og Henry (94) Jakobsen som knapt har forlatt hverandres side i løpet av de 75 årene de har tilbrakt sammen.

Paret, som møttes da hun var 18 og han var 20 år gammel, ble skilt av kommunen da de 4. januar flyttet inn på Gjerpen sykehjem og bokollektiv i Skien.​

Både Halldis og Henry, barna og barnebarna hadde forventet at besteforeldrene skulle få plass på dobbeltrom slik at de kunne fortsette å leve sammen. Det viste seg imidlertid ikke å være mulig. Paret fikk hvert sitt rom på ulike avdelinger.

- Det er veldig langt fra rommet til bestemor til bestefar, og bestefar går seg vill på vei til bestemor. Bestemor kommer seg ikke engang til bestefar i rullestolen hun sitter i, sa parets barnebarn, Gry Engvold, til Dagbladet i går.

Barnebarnet beskrev situasjonen som frustrerende og hjerteskjærende.

- Bestemor og bestefar er veldig avhengig av hverandre siden de alltid har vært sammen, og vi vil at de skal få et verdig liv sammen resten av livet, sa Engvold.

- Ikke nok kapasitet

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet (AP), Ingvild Kjerkol, mener grunnen til at Halldis og Henry havnet på ulike rom er et resultat av kapasiteten på sykehjemmene og i omsorgsboligene i Skien kommune.

- Det er få kommuner som hadde hatt ledig kapasitet til finne et dobbeltrom til Halldis og Henry. Det viser at kommunene må bygge ut kapasiteten. Derfor vil vi bygge flere plasser og ansette mer personell, sier hun til Dagbladet.

Partiet vil ifølge henne innføre en kjærlighetsgaranti for at eldre skal få lov til å bo sammen når en eller begge har behov for heldøgnspleie og omsorg. For at det skal kunne gjennomføres, mener Kjerkol at kommunene trenger bedre finansiering. Derfor har de prioritert kommuneøkonomien med 2 000 000 kroner mer enn den nåværende regjeringen.

- Halldis og Henry er kommet på sykehjem i Skien sammen. Bosituasjonen ble ikke slik de ønsket det. Når noen har levd sammen hele livet mener vi at man også skal få leve sammen når den ene eller begge må ha heldøgns pleie og omsorgstilbud fra kommunen.

Reagerer kraftig

Bård Hoksrud, Fremskrittspartiets (FrP) eldrepolitiske talsmann reagerer kraftig på at ekteparet ikke får bo sammen på sykehjemmet i Skien.

- Jeg er rasende fordi det er helt uakseptabelt at folk som har bodd sammen i så mange år ikke får bo sammen fordi de trenger pleieomsorg. Skien er en kommune styrt av AP. AP har vært ute nasjonalt og sagt at de vil ha samboergaranti, men garantien en bløff fra fordi de sier en ting nasjonalt og gjør en helt annen ting lokalt, sier han.

Hoksrud sier at Skien kommune har et ansvar for å sørge for at det løser seg for Halldis og Henry.

- Ekteparets situasjon gjør meg trist og lei meg fordi jeg skjønner at det er viktig for dem å bo sammen. Derfor bør de få bo sammen. Jeg synes dette minner litt om at man herser litt med mennesker og ikke bryr seg om hva de mener, men flytter dem sånn kommunen synes er godt, og sånn skal det ikke være. Man må ha respekt for livskvalitet, sier han

- Jobber døgnet rundt

APs ordfører i Skien, Hedda Foss Five, avviser Hoksruds påstander. Hun forsikrer Dagbladet om at det jobbes på spreng for at Halldis og Henry skal få lov til å leve sammen, selv om det kan ta noen uker før alt er på plass.

- Vi synes det er viktig at ektepar som har bodd sammen et helt liv skal få fortsette å gjøre det når helsen krever heltidsomsorg på sykehjem eller i omsorgsbolig, og administrasjonen jobber døgnet rundt med å tilfredsstille ekteparets ønsker og behov, sier hun.​

- Hoksrud sier at det er langt mellom ord og handling for AP, og at det er åpenbart at eldreomsorg ikke er mer enn valgflesk for Ap. Stemmer det?

- Hoksrud uttaler seg om ting han ikke kan noen ting om, for Skien har brukerundersøkelser som viser at det er en stor grad av tilfredshet på sykehjem. Det skjer at noen må vente litt på tilbudet de ønsker seg, men vi lytter til de det gjelder og gjør det som er best for dem. Man må kjenne lokale forhold og være i dialog med de pårørende og de det gjelder, sier Foss Five.