Politikerne som ble lobbyister

De var politikere i regjering og Storting. Nå tjener de fett på å jobbe for pr-byråer eller som selvstendige lobbyister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Her er lista over Ap-toppene som skiftet side:

Grete Knudsen . Tidligere nærings- og energiminister, handelsminister, sosialminister, statssekretær, stortingsrepresentant og sentralstyremedlem i Ap. Nå driver hun selskapet GBM sammen med:

Bengt Martin Olsen . Tidligere Bergens-ordfører og sentralstyremedlem i Ap. Sammen har de kjøpt seg opp i det vellykte kommunikasjonsfirmaet Argument.

Kjell Opseth . Var samferdselsminister, kommunalminister og stortingsrepresentant i en årrekke. Da han takket nei til renominasjon for halvannet år siden, startet han som hardbarket lobbyist med eget selskap. Arbeider blant annet på prosjektbasis for Melskog rådgivning as .

Einar Olav Skogholt . Tidligere stortingsrepresentant fra Hedmark. Nå døråpner og samfunnskontakt i Melskog rådgivning as.

Gunnar Skaug . Tidligere stortingsrepresentant og odelstingspresident fra Østfold. Nå er han lobbyist i Melskog rådgivning as.

Sten R. Helland . Tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor og politisk rådgiver for Ap på Stortinget. I dag leder for selskapet Helland & Partnere. Han har kapret noen utvalgte eks-politikere til å jobbe for seg:

Morten E. Pettersen . Var politisk rådgiver for skolestatsrådene Gudmund Hernes og Reidar Sandal.

Tore Hansen . Var politisk rådgiver for Ap's stortingsgruppe og for Ap's ledelse.

Jo Stein Moen . Var politisk rådgiver for miljøvernminister Siri Bjerke. Jobber i dag for lobbyselskapet Gambit. Mens Moen valgte lobby-yrket, gikk Siri Bjerke til Næringslivets Hovedorganisasjon, mens hennes statssekretær, Stein Lier Hansen, tok jobb som framskutt lobbyist for kraftkrevende industri og PIL.

Sigurd Grytten . Tidligere stortingsrepresentant for Ap, nå leder for Europabevegelsen, går nå over til lobby- og kommunikasjonsbyrået Burson-Marsteller.

Signe Horn . Tidligere politisk rådgiver for Jens Stoltenberg, byråd i Oslo, kommunalråd i Oslo og byrådssekretær for tidligere finansbyråd Rune Bjerke. Nå arbeider hun for et av de største lobby- og kommunikasjonsselskapene i Norge, Woldsdal & Partnere.

Frode Jacobsen . Tidligere politisk rådgiver for Jens Stoltenberg (Finansdepartementet). Var også politisk rådgiver for Ap i byrådet i Oslo. Arbeider nå som lobbyist i Woldsdal & Partnere.

Også politikere fra andre partier har sett at det er penger og makt å hente i lobby- og informasjonsbransjen:

Tor Mikkel Wara . Tidligere kronprins i Frp, men brøt med partiet og Carl I. Hagen tidlig på 1990-tallet. Driver nå en svært vellykket butikk i selskapet Madland & Wara.

Jan Erik Fåne . Tidligere stortingsrepresentant for Frp, nå partner i Woldsdal & Partnere AS.

Pål Atle Skjervengen . Var stortingsrepresentant og kommunalråd for Frp i Oslo. I dag direktør i Konsensus Holding AS. Der driver han med lobbyvirksomhet og avansert informasjonsstrategi.

Anneliese Høegh . Mangeårig og svært profilert stortingsrepresentant for Høyre. I dag arbeider hun som lobbyist i Konsensus.

Inge Olav Furre . Tidligere Unge Høyre-politiker. Nå ansatt i Konsensus.

Lars Erik Grønntun . Var også ung og fremadstormende Frp-politiker til han hoppet av. Er i dag sjeflobbyist i Gambit.

Hanne Borgen Vassnes . Var politisk rådgiver for Venstre-leder Lars Sponheim da han var næringsminister. I dag arbeider hun for Burson-Marsteller, et internasjonalt selskap med norsk avdeling.

Inge Bartnes . Tidligere politisk rådgiver for både Ragnhild Q. Haarstad og Odd Roger Enoksen i Kommunaldepartementet. Før det var han leder av Senterungdommen. Nå ansatt i Burson-Marsteller.

Janne Haaland Matlary . Var framskutt statssekretær (KrF) hos tidligere utenriksminister Knut Vollebæk. I dag arbeider hun for en av Norges mest erfarne lobbyister og informasjonsstrateger, Leif Monsen. Hennes jobb i kommunikasjonsbyrået GCI Monsen går ut på å gi kundene råd om internasjonalisering og politisk risiko.

Jarle Skjørestad . Tidligere statssekretær i UD og mangeårig politisk rådgiver for Sp i Stortinget, gikk fra politikken til en av landets desidert mest profilerte lobbyister, Per Morten Vigtel, i selskapet Norsk Investorforum. Selskapet er herostratisk berømt for sin lobbykamp for å opprette IT Fornebu. Tidligere har flere andre politikere vært innom Vigtels virksomhet.I tillegg arbeider en lang rekke tidligere politikere rundt i Norge i dag som rådgivere og konsulenter.

Jørgen Holte . Sp's tidligere finanspolitiker fra Møre og Romsdal. Tar i dag oppdrag for kommuner, organisasjoner og større og mindre selskaper. Selger strategisk rådgivning og organisasjoner.

Kari Paulsrud . Tidligere statssekretær i Sosial- og helsedepartementet, statssekretær/politisk rådgiver Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet og politisk rådgiver Ap's stortingsgruppe. Eier og driver nå selskapet Krut som selger tjenester til offentlig og privat sektor i forbindelse med utviklings- og omstillingsprosjekter.

Erik Dalheim . Mangeårig stortingsrepresentant for Ap fra Buskerud. Arbeider i dag blant annet som lobbyist for Drammen kommune.

Dag Jostein Fjærvoll . Stortingsveteran for KrF, tidligere forsvarsminister og samferdselsminister. Har også gitt seg konsulentbransjen i vold. Han hjelper kommuner og organisasjoner med strategiske råd om hvordan de skal sno seg gjennom det politiske systemet.

Inge Myrvoll . SVs mangeårige stortingsrepresentant fra Nordland, arbeider i dag som lobbyist for landets fire nordligste fylker. Den tidligere samferdselspolitikeren bruker sine kunnskaper fra Stortinget i sitt påvirkingsarbeid innenfor samferdselssektoren.

  • Lista bygger på opplysninger fra byråenes egne hjemmesider.
MAKTAS HALL: Vandrehallen på Stortinget er et av stedene lobbyistene møter stortingsrepresentantene for å legge fram sine saker - mange av dem er selv tidligere stortingsrepresentanter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer