Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunesammenslåing

Politikerne vedtok kommunesammenslåing. Nå krangler de om hva de ble enige om

Parentes skaper politikerprotester i Spydeberg. 

ORDKLØYVERI: I Spydeberg kommune går debatten høyt etter et noe uklart vedtak om hvordan Østfold-kommunen skal forholde seg til Askim og Hobøl. Her fra NM i traktørpløying.  Foto:  Aftenposten / NTB Scanpix
ORDKLØYVERI: I Spydeberg kommune går debatten høyt etter et noe uklart vedtak om hvordan Østfold-kommunen skal forholde seg til Askim og Hobøl. Her fra NM i traktørpløying.  Foto:  Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommunereformen er i sin siste fase, men i noen kommuner går diskusjonene fortsatt.

En av dem er Spydeberg i Østfold.

Kommunen hadde egentlig vedtatt å stå alene - men snudde plutselig i desember og vedtok sammenslåing med naboene Askim og Hobøl likevel.

Det vil si: Slik tolker et flertall av Høyres representanter, en fra Arbeiderpartiet, en fra MDG og Fylkesmannen i Østfold det.

Resten er helt uenig.

- Det er noen fortolkningsuenigheter, forklarer ordfører Petter Schou (H).

Mildt sagt

Han overdriver ikke. Kommunestyrevedtaket fra desember er nemlig blitt en real hodepine i ettertid.

I dag, to måneder senere, er lokalpolitikerne fortsatt ikke enige om hva de ble enige om.

ORDFØRER: Petter Schou (H) innrømmer at det er noen fortolkningsuenigheter. 
ORDFØRER: Petter Schou (H) innrømmer at det er noen fortolkningsuenigheter.  Vis mer

I vedtaket, som ble banket gjennom av KrFs tre representanter, fem av seks Høyre-politikere, to Frp-ere, en fra Ap, og en representant fra MDG, står det at «Spydeberg kommune vil søke om videre samarbeidsformer (kommunesammenslåing) med Askim og Hobøl fram mot 2020.»

Spørsmålet er om de da har sagt ja til samarbeid eller sammenslåing, som står i parentes.

Fylkesmannen har tolket det siste - og mener kommunens vedtak betyr at kommunen søker frivillig kommunesammenslutning med Askim og Hobøl.

- Hadde det vært et skråtegn hadde det vært enten eller. Skriver man en parentes er det i norsk ment som en forklaring til det som står foran. Jeg er derfor ikke overrasket over at fylkesmannen tolker det sånn, men de som har ført det i pennen er ikke enige, forklarer Schou.

Motstridende

Parentesen er imidlertid ikke den eneste uklarheten i vedtaket.

Etter setningen over, slås det også fast at «spørsmål om sammenslåing fremmes for rådgivende folkeavstemming høsten 2017», men at denne folkeavstemningen ikke blir avholdt «hvis Spydeberg innlemmes i den nye kommunen våren 2017».

Fylkesmannen - og Høyres flertall - mener punktet om folkeavstemning faller bort fordi man allerede har sagt at man søker om kommunesammenslåing i punkt 1.

- En parentes forklarer det som står foran, og punkt 1 og 2 utelukker punkt 3, men som ordfører respekterer jeg at det er uenighet rundt det, og ønsker å opptre ryddig og åpent om dette, sier Schou.

I et brev sendt til Fylkesmannen redegjør ordfører for saken på følgende måte:

«Fylkesmannen har tolket Spydebergs vedtak av 1. desember som et ønske om frivillig å inngå i en ny og større kommune. Den samme oppfatning av vedtaket har i alle fall fem av seks representanter fra Høyre, én av fire representanter fra AP og representanten fra MDG. »

- Det er ikke til å legge skjul på at det er uenighet innad i flere partier om det, sier han.

- Alvorlig

Frp og KrF er blant dem som opprinnelig stemte for vedtaket, og som nå mener seg feiltolket. Sp, som var i mot vedtaket helt fra starten av, er også kritisk til tolkningen.

- Jeg spurte seks ganger - to i formannskapet og fire ganger i kommunestyret - om hva dette egentlig betyr. Jeg spurte rett ut: Betyr det at Spydeberg søker sammenslåing eller ikke? Ja eller nei? Jeg tror det er noen partier som har lært en del i denne prosessen, sier Senterpartiets Tron Kallum til Dagbladet.

Han synes det er alvorlig at et så viktig vedtak inneholder så uklare formuleringer.

- Det er ganske alvorlig at man lager et vedtak som tydeligvis kunne tolkes på forskjellige måter både fra politikere, men også fra Fylkesmannen og kanskje også fra departementet. Det ville være uheldig også for regjeringen om man for eksempel vedtok sammenslåing på feil premisser, sier Kallum.

Tvang?


Kommunen er inneklemt mellom kommunene Askim og Hobøl og hindrer de to kommunene fra å slå seg sammen.

Nå diskuterer stortingspolitikerne om de skal tvinge de tre kommunene sammen -og om det egentlig - i lys av Spydebergs vedtak - da kan kalles tvang eller ikke.

- Min holdning er at dette er løftet ut av vår kommune, og at dette nå er helt opp til departementet og Stortinget å avgjøre, men det er uenighet om vedtaket og det har jeg sendt brev til fylkesmannen med kopi til departementet om, sier Schou.

Han er ektemannen til Høyres Ingjerd Schou, som sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, og som nå jobber med å avklare hvilke kommuner som skal sammenslås med tvang.

Hun ønsker ikke å kommentere saken, og viser til sin ektemann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling