Politikerne vil ha mer videoovervåking

Politikerne i justiskomiteen på Stortinget er positive til ønsket fra oslopolitiet om å overvåke deler av Oslo sentrum med videokamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter skuddramaet foran utestedet Baronen og Baronessen i Stortingsgata i Oslo natt til søndag, har politimester Anstein Gjengedal ytret ønske om flere videokameraer i de mest voldsutsatte sentrumsgatene.

Justisminister Hanne Harlem sier spørsmålet om kameraovervåking kan bli realisert allerede før høsten. Det har ikke justispolitikerne på Stortinget problemer med å godta.

Oslo S overvåkes

Foran hovedinngangen til Oslo Sentralstasjon har politiet i en tid drevet videoovervåking som ledd i et prøveprosjekt. Arbeiderpartiets Ane Sofie Tømmerås og Kristelig Folkepartis Finn Kristian Marthinsen ønsker en evaluering av dette prosjektet, før de tar endelig stilling til ønsket om flere politikameraer.

- Det må vise seg at videokameraene har hatt en forebyggende og oppklarende effekt. Dersom politiet mener det har hatt nytte av overvåkingen, og det viser seg at den skjer på en akseptabel måte, er vi positive til dette, sier Marthinsen.

- Jeg er i utgangspunktet negativ til videoovervåking av hensyn til personvernet, men det er betryggende at det er politiet som denne gang ber om dette, sier Tømmerås.

Heller ikke SV er avvisende til videoovervåking, men partiet ønsker også en evaluering av Oslo S-prosjektet før en avgjørelse blir fattet.

Ifølge informasjonssjef Inger Elisabeth Hindahl i Oslo politidistrikt vil denne evalueringen vil bli lagt fram for ledelsen i oslopolitiet på et møte onsdag formiddag.

- Ingen problemer

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Jan Simonsen, tar ikke like mange forbehold som KrF og Ap.

- Dette har vi ingen problemer med, sier han.

Heller ikke Sp og Høyre ønsker å hindre politiet i å sette opp flere kameraer.

- Med den økende volden vi ser konturene av, er det fornuftige å overvåke enkelte strøk i hovedstaden, sier Tor Nymo (Sp).

Ifølge Datatilsynet er det ikke nødvendig med lovendringer for å få til dette.

- Men lovverket forutsetter gode begrunnelser for overvåkingen, sier informasjonssjef Hege Njaa Rygh i Datatilsynet til NTB.

I tillegg må politiet sørge for å merke området som overvåkes på en grundig måte. På merkingen skal det stå at området blir kameraovervåket, og hvem som står bak filmingen.

(NTB)