- Politikerne virker helt handlingslammet

Vidar Lønn-Arnesen (73) er lei av partiledernes løfter.

SKUFFET: Vidar Lønn-Arnesen i Seniorsaken er skuffet over politikerne, som han mener svikter de eldre. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKUFFET: Vidar Lønn-Arnesen i Seniorsaken er skuffet over politikerne, som han mener svikter de eldre. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 73-åringen er en av mange kjente ansikt som har frontet organisasjonen Seniorsaken, som ble etablert i 2002. I går fulgte han partilederdebatten på TV2 - og er skuffet over det politikerne sa.

- Vi har hørt alle disse løftene før. Dette minner meg om den gamle slageren «Om att og om att». De sa akkurat det samme for fire år siden, men ingenting skjer. Vi er like langt i dag, og jeg er lei av å høre den gamle floskelen om at ting skal bli bedre, sier Lønn-Arnesen.

- Politikerne er flinke til å ordlegge seg, men nå må de snart komme med noe konkret. De har mange gode tanker om hva som burde gjøres i eldreomsorgen, men de virker helt handlingslammet, sier han.

-Feigt Programleder Oddvar Stenstrøm viste til TV2s undersøkelse der hele to av tre ansatte på norske sykehjem mener eldre får uforsvarlig og uverdig behandling.

- Vi ser et bilde som tegnes av pårørende og ansatte som ikke er bra. Det er litt feigt når regjeringens svar er en endeløs rekke av unnskyldninger, mente Frp-leder Siv Jensen. 

- Selv om hovedbildet er bra, er ikke det noen trøst for dem som opplever mangler, innrømmet statsminister Jens Stoltenberg.

Også regjeringens løftebrudd om sykehjemsdekningen ble et tema i debatten. I 2008 lovet regjeringen å sørge for 12 000 nye sykehjemsplasser innen 2015. Så langt er det blitt bygget i overkant av 2000 plasser.

Ingen konsekvenser - Politikerne sier at de vil sørge for at kommunene får mer penger til eldreomsorg. Likevel snakker de ingenting om hvilke konsekvenser det skal få for de kommunene som bruker pengene til noe helt annet, sier Vidar Lønn-Arnesen.

Han synes alle partiene er like ille - og har ingen tro på at det blir noe bedre med en Høyre-styrt regjering.

- De snakker og snakker, og har alle lært seg det samme refrenget. Jeg er ikke i tvil om at politikerne har gode tanker og gjerne vil at noe skal skje. Men det virker ikke engang som om de vet hvor stort problemet er eller hvor stort behovet for flere ansatte er, sier han.
 
- Hørt det før Også daglig leder Tore Henning Larsen (63) i Seniorsaken tordner mot politikernes løfter om bedre eldreomsorg.

- Vi synes det er aldeles fenomenalt at vi har fått lovbestemt barnehageplass i Norge. Da bør det være like selvfølgelig at vi får rett til sykehjemsplass når vi trenger det, sier Larsen.

Seniorsaken har samlet inn underskrifter fra hele landet med krav om lovfestet sykehjemsplass. Underskriftene skal overleveres Stortinget 7.september.

- Nå må det bli slutt på at vi eldre er nødt til å gå til mediene og vise fram hvor syke vi er når vi blir 95 år og har fem diagnoser, for i det hele tatt å bli hørt, sier Larsen.

- Gang på gang, i valg etter valg, sier partilederne «stem på meg, da skal det bli så mye bedre for de eldre». Denne leksa har vi hørt så lenge — og det er så forbasket irriterende. Jeg kan huske at politikerne kom med tilsvarende valgløfter 40 år tilbake i tid. Nå forlanger vi å bli tatt på alvor, sier 63-åringen.

Bare 15 prosent av dem over 80 har behov for offentlig omsorg, påpeker Larsen.

- Det er en forsvinnende liten andel av de eldre. Når man ser på den store gruppen eldre som klarer seg selv, skulle det bare mangle om myndighetene ikke kunne levere det som trengs. Det er skammelig rett og slett, sier han.

Lederen i Seniorsaken tror politikerne må forberede seg på verre tider framover.

- De eldste i dag er skrudd sammen på en annen måte enn alle oss som er født etter andre verdenskrig. Hvis vi som tilhører de yngre generasjonene ikke får det som vi vil, lager vi mer bråk enn de eldste. Og snart kommer eldrebølgen. Det betyr at politikerne står foran en kjempeutfordring, sier han.

  Sterke følelser Valgdeltakelsen er høyest blant eldre velgere, derfor er eldrepolitikk alltid en gjenganger i valgkampen, mener Terje Knutsen, førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen.

- Eldre er en stor og aktiv velgergruppe. Det er en tendens til at jo eldre vi blir, desto mer stemmer vi. Vi blir alle gamle en dag og dette er et tema som engasjerer, sier han.

Veldig mange mener at det er viktig å ta godt vare på de eldre — både våre egne og generelt sett, fastslår Knutsen.

- Vi har alle eldre i vår omsorgskrets. Det kommer alltid hjerteskjærende historier i media om eldre som blir dårlig behandlet og vanskjøttet. Det vekker sterke følelser i oss. Vi er et rikt land, og det er vanskelig for folk å forstå hvorfor dette kan skje i Norge. Samtidig har vi aldri brukt så mye penger på helse som nå, sier han.

Glemmer fort Opposisjonen scorer poeng når de kan peke på løfter regjeringen har gitt, men ikke klart å innfri, mener Terje Knutsen.

- De rødgrønne lovet full barnehagedekning og full sykehjemdekning. Det første fikk de til — og kan dermed skryte av. Det andre løftet har de ikke klart å holde, og det sørger opposisjonen for å minne velgerne på, sier han.

For folk flest glemmer fort hva politikerne lover.

- Forskning viser at vanlige menneskers politiske hukommelse varer i ca tre uker. Det betyr at utspill i politikken som er eldre enn dette, lett blir glemt — med mindre man blir påminnet om det, sier Knutsen.

30-40 prosent av velgerne bestemmer seg hvor hva de skal stemme de tre-fire siste ukene før valget. 10 prosent tar beslutningen på selve valgdagen.

- Det er jo derfor Jens Stoltenberg sier at han skal kjøre valgkamp alle steder døgnet rundt fram til valget. Folk blir faktisk påvirket av det politikerne sier de neste ukene, sier han.

  Kommunene bestemmer Det å bygge og drifte sykehjemsplasser er noe av det dyreste man gjør i politikken, ifølge valgforskeren.

- Det koster tusenvis av kroner i døgnet å være på sykehjem i Norge. Mange kommuner velger i stedet å styrke hjemmesykepleien. Det er billigere — i tillegg til at en del eldre ønsker å bli boende hjemme så lenge de kan, sier han.

Dette er også et spørsmål om lokalpolitiske prioriteringer. Staten kan ikke automatisk trylle fram sykehjemsplasser, påpeker Knutsen.

- Vi har lokaldemokrati i dette landet, og det er lokalpolitikerne som bestemmer om det skal bygges flere sykehjemsplasser. For mange kommuner sitter det langt inne å gi innbyggerne sykehjemsplass selv om de medisinske kriteriene er oppfylt. Det gjør at det ikke alltid er regjeringens feil dersom løfter ikke blir innfridd. Men det er klart man har veldig mye av ansvaret for hvordan den nåværende politikken fungerer når man har sittet med flertallet på Stortinget i åtte år, sier han.