Politikernes plageånd fengslet

Asylsøkeren truet flere toppolitikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den voldsdømte asylsøkeren (21) ble pågrepet i Bergen i går. I dag ble han framstilt for varetekt og fengslet i to uker. Dette var i tråd med politiets ønske, som fryktet at mannen skulle stikke av etter at han ble kjent med at han er utvist fra landet.

I Bergen tingrett innrømmet mannen at han hadde oppsøkt Bjørn Bondevik, kona til statsminister Kjell Magne Bondevik, melder Bergens Tidendes nettutgave.

- Jeg har møtt henne utenfor Stortinget, rakk mannen å si til pressen før politiet førte ham bort.

21-åringen avviste imidlertid at han hadde onde hensikter, slik politiet frykter.

Truet

Den angolske asylsøkeren har vært en plageånd for flere norske toppolitikere, blant dem statsminister Bondevik, Kristin Halvorsen (SV) og Frp-nestformann Siv Jensen.

21-åringen rettet alvorlige trusler mot Halvorsen og Jensen. Begge måtte utstyres med voldsalarm, etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderte mannen som farlig.

Asylsøkeren skal flere ganger ha kommet svært nær Bondevik og kona. Siv Jensen fortalte i et oppslag i Dagbladet om hvordan hun føler at mannen har frarøvet henne friheten.

- Det skrikende paradokset er at jeg berøves friheten, mens gjerningsmannen kan gå hvor han vil.

Utvist

På torsdag vedtok Utlendingsdirektoratet (UDI) å utvise asylsøkeren. Bakgrunnen for utvisningen er at mannen ble dømt for flere voldsepisoder sommeren 2004, samt nye opplysninger fra PST.

- Jeg forstår at UDI har tatt saken hans ut av bunken og behandlet den raskt. Det er hyggelig det, men jeg ser at Krekar, som også er utvist, fortsatt er i landet. Så jeg tror ikke noe på dagens avgjørelse før mannen er ute av landet, sa Siv Jensen til Dagbladet.no.

FrP-politikeren sa at hun sto fram med sin historie i Dagbladet fordi hun ønsker søkelys på «tikkende bomber» som vandrer rundt i folks nærmiljø.

Klager på vedtak

Mannen kom fra Angola til Norge i 2000 som blindpassasjer på en båt og søkte deretter asyl her i landet.

Hans advokat har allerede klaget på vedtaket om øyeblikkelig utsendelse.

Advokaten vil også klient klage på selve utvisningsvedtaket, melder BT.no.

TRUET: Siv Jensen var én av politikerne som ble plaget av 21-åringen.