Politikerpris: 0,-

I Oslos mest fornemme strøk bor utdanningsminister Trond Giske gratis i en fireromsleilighet. Samtidig leier han ut sin egen Oslo- leilighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 12 statsråder, statssekretærer og rådgivere bor gratis i leiligheter bare svært velbeslåtte har råd til.

Adressen er Gimle terrasse 5 og 7, trygt plassert mellom Frogner kirke og den litauiske ambassade, på en høyde opp fra vestkantens Bygdøy allé.

Øverst på Frogner

Her leier Statsministerens kontor 12- 14 leiligheter for noen av pendlerne i regjeringsapparatet, blant dem utdanningsminister Trond Giske og fiskeriminister Otto Gregussen. På samme vis som stortingsrepresentanter har de krav på gratis bolig når de blir hentet til Oslo for å styre landet. Men i motsetning til sine kolleger på Stortinget - som må ta til takke med ordinære leiligheter på andre kanter av byen - regjerer Giske, Gregussen og ti statssekretærer og rådgivere øverst på Frogner.

- Kanskje det flotteste strøket i byen. Dette er et veletablert, solid og rikt miljø med mange diplomater og pengesterke nordmenn, sier daglig leder Ragnhild Misvær Stenbeck i M2 Boligutleie.

Et par rosenbed unna Ap-politikerne har milliardæren Christen Sveaas slått seg ned. Nabolaget huser både rederarvinger, advokater og andre med doble og vanskelige etternavn. Selv om regjeringens pendlerboliger ikke oser av luksus, holder de en prisklasse noe over vanlig OBOS-standard. - Jeg vil tro jeg ville kunne leie dem ut for om lag 15000 kroner i måneden, sier eiendomsmekleren i M2 Boligutleie.

Skattefritt

Det trenger ikke Giske og de andre å tenke på. Statsministerens kontor betaler husleie, møbler, strøm og trappevask. Skattefritt er det også, så lenge Ap-pendlerne ikke leier ut boligene sine på hjemstedet. Det er det ingen som gjør. Dermed blir de 100 kvadratmeterne fordelt på fire rom og kjøkken et rimelig sted å være for politikerne. Da Dagbladet ringte for å spørre om hvordan de trives, var alle på påskeferie. Men ryktet om at Gimle terrasse sto på dagsordenen, nådde flere av dem utover dagen.

Fra mobiltelefoner i utlandet og hjemlandet ringte flere av dem uoppfordret for å forsikre Dagbladet om at de ikke hadde bedt om den fornemme adressen.

Først utdanningsminister Trond Giske, for tida i Venezia. - Det er et aldeles utmerket strøk, men det er ikke vi som velger hvor pendlerleilighetene er, sier sosialdemokraten, som ennå ikke har truffet Christen Sveaas på dugnad i nabolaget. Trønderen Giske har heller ikke lagt merke til hvor fint han egentlig bor. - Lange arbeidsdager gjør at leiligheten er mest til å sove i. Bare den er praktisk og nær byen er det strengt tatt ikke så viktig hvor jeg bor, mener Giske. Mens han var stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag - valgt inn i 1997 - valgte han imidlertid å betale for sin egen leilighet på Grünerløkka på tross av retten til gratis pendlerbolig.

Herskapelig

Men da han i fjor fikk tilbud om den fasjonable fireromsleiligheten på Frogner, valgte han å flytte vestover.

Siden 1. mai har han bodd herskapelig på statens regning, mens han leier ut Grünerløkka-boligen. Samtidig betaler han for leiligheten sin i Trondheim som han pendler til i helger og ferier. - I lengden ble det for dyrt å betale leiligheten i Oslo samtidig som jeg har bolig i Trondheim. For meg er alternativet enten å leie ut eller å selge leiligheten på Grünerløkka. Men siden leieboerne har bodd der i lengre tid, har jeg ikke villet selge og dermed sette dem på gata, sier Giske til Dagbladet. Statssekretær Jan Erik Larsen ved Statsministerens kontor er en annen Gimle-beboer som mandag ettermiddag var svært lite opptatt av adressen.

- Poenget for meg er å ha en stor nok leilighet til å ha familien på besøk. Bare det er vegger og tak er jeg fornøyd, sier Jens Stoltenbergs pressetalsmann.

4,5 millioner

Politisk rådgiver Tore Sandvik i Næringsdepartementet fikk nøklene til sin leilighet før helga. - Jeg ønsket meg en ny leilighet fordi min forrige pendlerbolig på Bislett var litt gammel og slitt. Nå har jeg fått meg en praktisk leilighet med mulighet for å ta imot ungene på besøk, sier Sandvik.

- Setter du pris på at det er gratis?

- Ja, jeg kunne ikke tatt jobben hvis jeg måtte betale for to husholdninger. Hvis det ikke var gratis bolig for oss, hadde det bare vært Oslo-folk som hadde blitt rekruttert til regjeringsapparatet, sier rådgiveren på lønnstrinn 55. Det er Statsbygg som eier Gimle terrasse 5 og 7, og Statsministerens kontor betaler 4,5 millioner kroner i årlig leie.

<B>GODT OG GRATIS:</B> 4-romsleilighetene som to statsråder, sju statssekretærer og tre politiske rådgivere bor i, er om lag 100 kvadratmeter store. - Jeg tipper en månedsleie på 15 000 kroner. Dette er kanskje det flotteste strøket i byen, sier daglig leder i M2 Boligutleie, Ragnhild Misvær Stenbeck.