IKKE BEKYMRET: Sveinung Rotevatn (V) nevnes ofte som en av de framtidige lederkandidatene i Venstre, men står i fare for å miste plassen på Stortinget. Selv sier han at han ikke bekymrer seg for det: Jan T. Espedal
IKKE BEKYMRET: Sveinung Rotevatn (V) nevnes ofte som en av de framtidige lederkandidatene i Venstre, men står i fare for å miste plassen på Stortinget. Selv sier han at han ikke bekymrer seg for det: Jan T. EspedalVis mer

Stortinget

Politikerprofilene som kan ryke ut av Stortinget

Sveinung Rotevatn (V), Karin Andersen (SV), Terje Breivik (V) og Stefan Heggelund (H) er blant politikerprofilene som kan ryke ut av Stortinget til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke sentrale politikere fra flere partier står i fare for å ryke ut av Stortinget mot sin vilje ved høstens valg.

Mest kritisk ser det ut for mannskapet til Venstre. Partiet har ligget under sperregrensa på gjennomsnittet av meningsmålingene de siste fire månedene, ifølge Pollofpolls.

Junigjennomsnittet på 3,3 prosent vil sende sju av ni Venstre-politikere ut på arbeidsmarkedet.

Ut ryker blant annet begge nestlederne i partiet, Ola Elvestuen og Terje Breivik, i tillegg til profiler som Sveinung Rotevatn og Iselin Nybø.

USIKKER PLASS: Hans Olav Syversen har sittet på Stortinget i snart tolv år. Faller partiet under sperregrensa, vil Syversen ryke ut av Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
USIKKER PLASS: Hans Olav Syversen har sittet på Stortinget i snart tolv år. Faller partiet under sperregrensa, vil Syversen ryke ut av Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I praksis er det bare partileder Trine Skei Grande som er trygg med Venstre på tre-tallet.

Akershus-kandidat Abid Q. Raja er inne på de fleste målingene, men heller ikke hans plass regnes som sikker med et slikt resultat.

- Går veien

Karer de seg derimot opp til sperregrensa på fire prosent og får tilgang til utjevningsmandatene, ser det straks lysere ut.

Får de fire blank – som på Dagbladets junimåling – er de inne med sju mandater.

Får å få med Ola Elvestuen, som står på andreplass på Oslo-lista etter Trine Skei Grande, må de derimot høyere opp på firetallet.

Det vil også være usikkert om Sveinung Rotevatn, som er inne som utjevningsmandat fra Sogn og Fjordane, får beholde plassen.

- Det er spesielt vanskelig å forutsi hvem som vinner utjevningsmandater, fordi det er så mange faktorer inne i beregningen, sier Johan Giertsen ved Pollofpolls til Dagbladet.

Selv er Rotevatn optimist.

- Dette går veien, så det tenker jeg ikke så mye på, sier Sveinung Rotevatn om hva han skal gjøre hvis han ikke blir gjenvalgt til høsten.

KrF kan miste nestleder

KrF har sperregrensespøkelset litt mer på avstand. På gjennomsnittet av meningsmålingene ligger de stabilt over den røde streken. Den lurer likevel i skyggene.

Partiets oppslutning har gått jevnt ned de siste fire månedene.

MÅ OVER SPERREGRENSA: Skulle KrF havne under sperregrensa, forsvinner KrFs kronprins Kjell Ingolf Ropstad ut av Stortinget. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ OVER SPERREGRENSA: Skulle KrF havne under sperregrensa, forsvinner KrFs kronprins Kjell Ingolf Ropstad ut av Stortinget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

På Dagbladets junimåling, som ble tatt opp i forrige uke, fikk KrF en oppslutning på bare 3,9 prosent.

Et slikt resultat ville sendt åtte KrF-ere ut av Stortinget, blant dem nyvalgt nestleder Kjell Ingolf Ropstad og finanskomiteens leder Hans Olav Syversen.

Bare partileder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad vil være inne med dette resultatet.

Ut fra gjennomsnittet av målingene er det derimot mer sannsynlig at de kommer inn med åtte-ni representanter. Hvem som da må ut, er det vanskelig å forutse. Hans Olav Syversen kommer ikke inn som direktemandat fra Oslo, men er inne som utjevningsmandat i de fleste beregningene.

VETERAN: SVs Karin Andersen har sittet på Stortinget i 19 år, men risikerer å miste plassen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VETERAN: SVs Karin Andersen har sittet på Stortinget i 19 år, men risikerer å miste plassen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Usikkert for Karin Andersen

Også SV er farlig nær sperregrensa. Ved stortingsvalget i 2013 karet de seg akkurat over til 4,1 prosent - noe som ga sju representanter.

Dagbladets måling i mai plasserte dem på 3,9 prosent. Med dette som valgresultat mister de fem representanter.

I så fall ryker blant annet Karin Andersen, Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes.

Stefan Heggelund utsatt

På de fleste av vårens målinger, er det et knepent rødgrønt flertall. I tillegg til å gi regjeringsskifte, vildet også føre til at flere borgerlige stortingspolitikere mister jobben.

En av dem som sitter utsatt til, er Høyres sjettekandidat i Oslo, Stefan Heggelund.

- En plass på Stortinget kan aldri tas for gitt, uansett hvor man er på lista. Vervet er til låns, fire år av gangen, er Heggelunds kommentar til dette.

Han er likevel fortsatt optimist.

- Jeg ser av de siste Oslo-målingene at Høyre ligger an til seks mandater. Mitt håp er at valgkampinnsatsen og de visjonene vi har for landet, gjør at vi får enda flere Oslo-mandater enn dette, og at Erna Solberg fortsetter som statsminister, sier han.

Frp ligger an til å tape mandater i blant annet Vestfold, og Sør-Trøndelag og Rogaland.

HØYRE-PROFIL: Høyres arbeidspolitiske talsperson Stefan Heggelund er en av dem som kan måtte se seg om etter en ny jobb fra høsten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYRE-PROFIL: Høyres arbeidspolitiske talsperson Stefan Heggelund er en av dem som kan måtte se seg om etter en ny jobb fra høsten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer