Politikersønn VILLE DREPE Stoltenberg

PST har arrestert og varetektsfengslet stesønnen til en kjent norsk politiker. Sønnen planla å ta livet av stefaren og statsminister Jens Stoltenberg.

SKULLE DREPES: Politikersønnen truet med å drepe statsminister Jens Stoltenberg. Livvakter fra PST følger hvert skritt statsministeren tar.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
SKULLE DREPES: Politikersønnen truet med å drepe statsminister Jens Stoltenberg. Livvakter fra PST følger hvert skritt statsministeren tar. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor skal livssituasjonen til den nå siktede mannen vært vanskelig, noe som førte til at han rømte Norge. Det siste året har han hatt tilhold i Kina.
- Jeg har siden januar i år hatt kontakt med mannen. Han kom tilbake til Norge sist fredag. Vi hadde da et tre timer langt møte på mitt kontor. Noen få timer seinere ble han pågrepet av politiet, sier advokat Oscar Ihlebæk.

Dagbladet får bekreftet at polititjenestemenn bevæpnet med blant annet maskinpistoler slo til mot stedet mannen oppholdt seg fredag ettermiddag.

- Vår klient har forklart til oss at han ikke fikk kontakte oss, og at en politimann rettet en maskinpistol mot magen hans. Noe han har tatt meget tungt. Han opplevde arrestasjonen som en overreaksjon og er tydelig preget av det som skjedde, sier Ihlebæk.

Sikkerhetspolitiet har seinere beklaget at den siktede mannen ikke fikk kontakte sin advokat.

PST bekrefter
- Jeg kan bekrefte at Politiets sikkerhetstjeneste har pågrepet en person. Vedkommende er siktet i en alvorlig sak, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Mannen er siktet for flere kriminelle forhold. Han er fra tidligere en kjenning av politiet, men skal ikke vært i sikkerhetspolitiets søkelys før i fjor høst.

- Av hensyn til den videre etterforskning har vi ingen andre kommentarer til denne saken, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.

Advokat Oscar Ihlebæk har det siste halvåret representert mannen. Den kjente advokaten er svært tilbakeholden med opplysninger om den meget spesielle drapstrussel saken.

- Vår klient ble pågrepet sist fredag. Han ble varetektsfengslet i Oslo tingrett mandag, og er fengslet fram til 2. juli, sier advokat Oscar Ihlebæk.

Drapstrusler
Den meget omfattende siktelsen som politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST har tatt ut er på hele 12 tettskrevne sider. Ved siden av denne siktelsen, er politikersønnen også siktet for flere andre omfattende kriminelle forhold.

I PSTs siktelse er det dokumentert en rekke forhold som gjelder konkrete drapstrusler mot både stefaren — den kjente politikeren — og Norges statsminister Jens Stoltenberg.

Verken PST eller advokatene Ihlebæk ønsker å si noe om detaljene i drapstruslene.

DRAPSTRUSLER: - Vår klient er siktet for å kommet med drapstrusler mot sin stefar — en kjent norsk politiker, og statsminister Jens Stoltenberg, sier advokatene Andreas (t.v.) og Oscar Ihlebæk.
Foto: Thorbjørn Berg
DRAPSTRUSLER: - Vår klient er siktet for å kommet med drapstrusler mot sin stefar — en kjent norsk politiker, og statsminister Jens Stoltenberg, sier advokatene Andreas (t.v.) og Oscar Ihlebæk. Foto: Thorbjørn Berg Vis mer

Men Dagbladet får likevel bekreftet at drapstruslene mot både Jens Stoltenberg og stefaren skal være svært konkrete.

Bakgrunnen til politikersønnen skal ha ført til at sikkerhetspolitiet tok de mange drapstruslene svært alvorlig.

Rømte landet
Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at mannen selv skal ha vært drapstruet, og søkt hjelp hos sin nære familie. Han ønsket at stefaren skulle bruke sin innflytelse.

- Vår klient var så fortvilet at han valgte å rømme landet, sier advokat Oscar Ihlebæk.

Mannen skal i en lengre periode hatt tilhold på Vestlandet. Der skal han ha havnet i en uforsonlig konflikt med flere personer.

Folk som kjenner den varetektsfengslede mannen forteller til Dagbladet at politikersønnen selv skal ha vært utsatt for alvorlige drapstrusler. Noe som angivelig skal ha ført til at han selv skal ha framsatt en rekke trusler mot navngitte personer.

Han har selv forklart at han søkte om hjelp og bistand fra sin stefar — en kjent norsk politiker.

Mannen skal også i avhør med PST forklart at han føler at stefaren har holdt ham for narr.

Til tross for at den mektige politikeren — ifølge den siktede — skal ha lovet å kontaktet politiet på Vestlandet, for å hjelpe stesønnen, skal ingenting skjedd.

- Vår klient mener at hans stefar ikke er til å stole på, og at politikeren ikke er troverdig og ikke har respekt, sier advokat Oscar Ihlebæk som sammen med advokatfullmektig Andreas Ihlebæk representerer mannen.

Trusler fra utlandet
De omfattende og konkrete drapstruslene mot den kjente politikeren — stefaren — og statsminister Jens Stoltenberg skal være framsatt via korrespondanse fra utlandet. Den siktede mannen skal ha vært etterlyst av norsk politi internasjonalt siden i fjor høst.

Samtidig skal Politiets sikkerhetstjeneste ha jobbet med drapstruslene mot Jens Stoltenberg og stefaren til mannen. Den nå varetektsfengslede mannen er blant annet siktet etter straffelovens § 99:

FENGSLET: - Vi har arrestert og siktet en mann for drapstrusler, bekrefter kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.
Foto: Gunnar Hultgreen
FENGSLET: - Vi har arrestert og siktet en mann for drapstrusler, bekrefter kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

«Den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet, straffes med fengsel i inntil 15 år».

Han er også siktet for flere drapstrusler — straffelovens 227.

- Vår klient har foreløpig ikke tatt stilling til skyldspørsmålet etter siktelsen, sier advokat Ihlebæk.

Politisk motivert
- Er drapstruslene politisk motivert?

- Jeg benekter ikke at årsaken til drapstruslene har vært flere. Det har med mellommenneskelige faktorer å gjøre, og har en politisk bakgrunn. I den anledning er det maktpåliggende for meg å opplyse at vår klient — ifølge ham selv — har stemt Arbeiderpartiet ved alle valg han har hatt stemmerett, med et unntak.

- Anders Behring Breivik og hans likesinnede har på ingen måte lykkes i å adoptere ham i en slik retning. Snarere tvert imot, sier advokat Oscar Ihlebæk.