«SVART NASJONALIST»: Den drepte skytteren i Dallas er pekt ut som den såkalt svarte nasjonalisten Micah Xavier Johnson (t.h.). Foto: Privat
«SVART NASJONALIST»: Den drepte skytteren i Dallas er pekt ut som den såkalt svarte nasjonalisten Micah Xavier Johnson (t.h.). Foto: PrivatVis mer

Politikilder: - Dallas-skytter handlet alene

Utpekt som 25-årige Micah Xavier Johnson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjerningsmannen som skal ha skutt og drept fem politimenn i Dallas i Texas natt til i dag norsk tid, er ifølge amerikanske medier identifisert.

Det melder blant andre Washington Post, The Independent og CBS.

Ifølge avisene, som har snakket med offisielle kilder, dreier det seg om 25 år gamle Micah Xavier Johnson.

Ikke navngitte politifolk opplyser kveld til CNN at de mener Johnson var alene om skytingen.

Reservesoldat

CNN melder at Johnson var medlem av hærens reservestyrke. Han var spesialisert innen snekring og muring, men fikk som andre soldater grunnleggende våpentrening.

Ifølge ABC News tjenestegjorde Johnson i Afghanistan i 2013/14.

Da politiet ransaket leiligheten hans fant de blant annet kjemiske stoffer for å lage bomber, rifler, ammunisjon, skriver NBC News.

Ifølge politiet tidligere i dag ble gjerningsmannen drept av ei bombe som ble båret fram av en robot som tilhørte politiet.

Politiet var i dialog med gjerningspersonen, som forskanset seg i et parkeringshus i sentrum av byen, og som utvekslet ild med politiet, før han ble drept.

- IKKE I ORGANISASJON: Dallas-politiet forteller hva den mistenkte for politimassakren sa før han ble drept. Blant annet at han ikke var med i en organisasjon. Video: CNN Vis mer

Gjerningsmannen sa blant annet at han hadde plassert ut bomber, og det kan være årsaken til at politiet til slutt brukte en bomberobot etter at dialogen med gjerningsmannen døde hen.

- Vi så ingen andre muligheter enn å bruke bomberoboten. Andre muligheter kunne ha ført til at flere polititjenestemenn ble i fare, sier politisjef Davis Brown til CBS.

- To snikskyttere

Skytingen startet under en protest mot politivold mot svarte amerikanere, i kjølvannet av en rekke drap.

Foruten den døde mistenkte gjerningsmannen er tre personer pågrepet. Politiet er av oppfatningen at to av de til sammen fire var snikskyttere, som skjøt mot tjenestemennene fra en «opphøyd posisjon».

Ironisk nok er Dallas blant de beste storbyene i USA når det gjelder oppførsel fra politiet. Antall klager, pågripelser og skyteepisoder der tjenestemenn er involvert, har gått kraftig ned de siste åra, som følge av bl.a. fokusering på de-eskalering av konflikter, ifølge BuzzFeed.