Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikjendis skal skape sigøynerfred

Finn Abrahamsen vil samle sigøynertoppene til fredsmøte. Men sigøynerkongen Alex «Dolla» Karoli er som sunket i jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det blir ikke fred om ingen inviterer til det. Vi kan ikke la dette slure og gå. Nå gjelder det å få samlet partene, sier Finn Abrahamsen til VG.

Den tidligere politioverbetjenten brukte mye av sin tid som polititopp i oslopolitiet til å fengsle sigøynere, og fengslet blant andre den antatte kongen Alex «Dolla» Karoli på 80-tallet.

Den siste tiden har det vært mafialignende tilstander i hovedstaden etter at Karoli og Jansen-klanen har drapstruet, knivstukket og skutt mot hverandre.

Forleden dag ble det kastet en brannbombe mot et Karoli-hus på Ellingsrud, som den fornærmede familien, mener Jansen står bak. 

Vil mekle i dag 

Til sammen er tre personer varetektsfengsla i saken, mens fire andre er pågrepet og sikta i saken, blant dem sigøynertoppen René «Roma» Karoli (44).

I dag blir overhodet i Jansen-familien, Erik Jansen (53), fremstilt for varetektsfengsling, sikta i forbindelse med knivstikkinga i en rundkjøring i Lodalen lørdag 5. april

- Jeg hadde en lang samtale med Jansen-familien i går. Jeg har forsøkt å få tak i Dolla, men han har ikke vært tilgjengelig. Jeg vil forsøke videre å få tak i han i dag, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.no.

FREDSMEGLER: Den pensjonerte politioverbetjenten Finn Abrahamsen ønsker å megle mellom Karoli og Jansen-familien. Han arbeidet mye med dette miljøet da han var i oslopolitiets økonomi-gruppe på 80-tallet. Foto: Lars Myhren Holand
FREDSMEGLER: Den pensjonerte politioverbetjenten Finn Abrahamsen ønsker å megle mellom Karoli og Jansen-familien. Han arbeidet mye med dette miljøet da han var i oslopolitiets økonomi-gruppe på 80-tallet. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Han sier at partene trenger råd og veiledning.

- Problemet har vært at de ikke har hatt noen å prate med. De kjenner meg godt og de har tillit til meg. Først og fremst trenger de å snakke sammen og bli enige om hvordan de skal gå videre. Til det trengs det en tredje person. Det hjelper ikke at de bare sitter og kjefter på hverandre, sier han. 

- Helt topp

Abrahamsen understreker at han ikke er der som politimyndighet, men som en person med bakgrunn i politiet som kjenner de godt.

- De forstår at politiet må gjøre jobben sin her og etterforske de kriminelle handlingene som har vært i det siste. Det arbeidet blander jeg meg ikke inn i, sier den pensjonerte politioverbetjenten.

Presidenten i Romanés og Romanifolkets Landsforbund synes det er helt topp at Abrahamsen tar initiativ til dette møtet.

- Dette er noe jeg tror Finn Abrahamsen kan klare å få til. Han kjenner miljøet veldig godt. Ja, det er helt topp at han tar dette initiativet, sier president Gabriel Werner i landsforbundet til Dagbladet.no.

- Må forhindre mer krig

image: Politikjendis skal skape sigøynerfred

Presidenten tror partene i konflikten er klare for å danne fred nå.

- Jeg tror de har gjort nok nå. Ingen av dem ønsker å sitte i fengsel, så jeg tror det vil bli en enighet. Det har vært fred i 20 år før dette blussa opp. De er egentlig ikke interessert i dette, sier han.

Også Abrahamsen tror de verste håndgemengene er over for denne gang.

- Nå som politiet har tatt dette grepet vil det roe seg, tror jeg. Men det betyr ikke at vi myndigheten må roe seg. Nå må de være med på å arbeide for hvordan vi kan forhindre slike tilstander i fremtiden, sier han.

image: Politikjendis skal skape sigøynerfred
STARTSTIKKET: Her i Lodalen i Oslo gikk startstikket for siste ukas uroligheter i sigøyner-miljøet. Flere personer ble knivstukket i slagsmålet som oppsto i rundkjøringa.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media