Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikk er å ville

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ingen kan beskylde sosial- og arbeidsminister Dagfinn Høybråten for å mangle vilje. Etter å ha gjort Innendørs-Norge røykfritt, en tanke de fleste fnøs av for to år siden, går han nå løs på alkoholmisbruket. For sikkerhets skyld i EU. Via våre naboland i Norden, som er medlemmer av EU, vil han formidle den norske regjeringens syn på alkohol som et helseskadelig produkt og ikke en hvilken-som-helst vare. Hans mål er å få vinprodusentland som Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal og Italia til å forstå dette og gjøre noe med det. For skal norske myndigheter stanse økningen i alkoholkonsum i Norge, er de nødt til å føre en relativt restriktiv alkoholpolitikk, dvs. høye priser og begrenset tilgjengelighet. Skal det være mulig, er de helt avhengige av at EU-landene ikke dumper priser og avgifter i den frie konkurransens navn og lar alkoholen flomme stadig billigere utover Europa.
  • For lederen av et lite, ofte utskjelt parti, med lav oppslutning, i utenforlandet Norge, er dette mildt sagt ambisiøst. Men politikk er som kjent å ville. Og nå har han som et første skritt lyktes i å få med seg de nordiske statsministrene på en plan som de håper kan føre til en mer restriktiv alkoholpolitikk i EU.
  • Når eksstatsminister og tidligere WHO-direktør Gro Harlem Brundtland maner til kamp mot lavere alkoholavgifter, gir det både nasjonal og internasjonal legitimitet til satsingen. Det er viktig å understreke at verken Brundtland eller Høybråten går inn for noe alkoholforbud. Det de ønsker er internasjonal samordning mot dumping av alkoholpriser for å bremse veksten i forbruket og dermed også helseskadene. I og med at EU er dominert av produsentland, er dette utfordrende. Mest sannsynlig vil de norske avgiftene bli presset nedover ennå en stund. Det viktigste er imidlertid at økende alkoholskader, og mekanismene bak dette, bringes opp som et internasjonalt politisk tema. Dessuten håper vi Høybråten viser den samme energi og vilje på andre samfunnsområder, som for eksempel i kampen mot arbeidsledigheten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media