Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Politikk er ikke å hjelpe Gud»

-  Bare død fisk flyter med strømmen, sier statsråd og KrF-leder Dagfinn Høybråten. Selv er han nærmest en laks, en politisk muskel som trosser motkreftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRØBAK (Dagbladet:) Få politikere har gledet så mange dette året som Dagfinn Høybråten. Røykeloven har renset lufta i brune buler og fornemme restauranter. Som det het i riktig gamle dager: Tusener takker ham.

For andre er Høybråten en luthersk mulla som vil detaljregulere menneskenes liv og atferd.

Det er noe ved ham som utløser følelser og sterke meninger. Selvfølgelig handler det om mannens standpunkter. Men kanskje også om at han møter kritikk med stålkantet ro. Blikket under Playmo-sveisen viker ikke, og han smiler sjelden med øynene. Men på innsida brenner det en ild, en tro på at kristendommens steintavler kan brukes til å påvirke et samfunn i stadig endring. Skjønner Høybråten at han provoserer mange?

-  Jeg må være meg, så får andre være seg. Jeg har en evne til å uttrykke meg klart. Det er viktig å kommunisere tydelig der man kan det, og etterpå stå for standpunktene. Også jeg har frigjort meg på en del områder, sier Høybråten.

Bratt årDet har vært et bratt år for statsviteren fra Nesodden. Den nyvalgte partilederen måtte lete landet rundt for å finne et fylkesparti som ville nominere ham til Stortinget. Han viklet seg inn i en debatt om homofili, teologi og kirkesamfunn, som befestet inntrykket av mørkemann.

I perioder har han vært mer omtalt i mediene enn statsministeren, men sliter med velgernes tillit.

Slik ser han selv på 2004:-  Det er gledelig å se at KrF har fått gjennomslag for mange viktige saker både i Stortinget og regjeringen. Høydepunktet er røykeloven, som har forandret dette landet til det bedre. Men jeg gleder meg også over at bistanden til verdens fattige har økt, at en bedre pappapermisjon er på vei, og at det er blitt skattefritak for gaver til frivillige organisasjoner. Men året har også vært krevende. Ikke minst ble det vanskeligere enn ventet å bli partileder uten valgdistrikt. Alt oppstyret rundt nominasjonen har preget året på en måte jeg ikke har satt pris på.

-  Oppfatter du politikken som et kall?-  Det er et altfor stort ord om praktisk politikk. Jeg ble tidlig med i politikken, ble heiet fram, til jeg møtte veggen under nominasjonen i 1992, da jeg tapte for Valgerd Svarstad Haugland på loddtrekning. Da tenkte jeg: Nå er det slutt på politikken. Jeg følte sorg, men også en frihetsfølelse. Da jeg ble bedt om å komme til Kongens bord i 1997, sa jeg ja fordi politikken gir mulighet til å bruke min kompetanse til å finne gode løsninger, inspirert av de verdier jeg står for.

-  Ikke Guds parti

-  Så det handler ikke om tro? -  Politikk er ikke et redskap til å fremme tro eller religion. Politikk er ikke å hjelpe Gud, det er å utføre et forvalteransvar. Politikk er å tjene mennesker ut fra erfaring, kompetanse og engasjement. KrF er ikke Guds parti, men et kristendemokratisk parti der vi bruker politiske kanaler for å fremme kristne verdier. Mange misforstår KrF. De tror vi tar kristen etikk og konverterer den til politikk. Slik er det ikke. De kristne grunnverdiene er faste og stabile, men samfunnet er dynamisk og i stadig endring. Det er i møtet mellom verdiforankring og samfunnsanalyse politikken må utformes. Derfor vil politikken forandre seg selv om verdiene er de samme.

-  Disse verdiene krever vel at vi etter røykeloven får en ny og strengere lov om alkohol?-  Vi har ingen slike planer. Erfaringene med røykeloven kan ikke overføres direkte til andre samfunnsproblemer som alkohol. Men vi står overfor et viktig underliggende spørsmål: Skal politikerne ta opp spørsmål som gjelder folks private frihet, eller skal vi la være? Skal økningen i bruk av alkohol bare ses på som summen av enkeltmenneskers valg, og samfunnet plukke opp regningen, eller skal vi ha en politikk for å begrense skadevirkningene? I Norge har vi tradisjon for at personlige valg ikke skal ramme andre og samfunnsfellesskapet. Vi må altså foreta en var og fin avveining mellom personlig frihet og hensynet til dem som ikke tåler alkohol.

-  Mange er usikre på hva du mener om homofili?-  Jeg opplever at homofili er en naturlig sak, ingen sykdom. Det er en legning som en del mennesker har. Jeg ønsker å møte homofile med den samme respekt som andre. I dette ligger også respekt for de livsvalg homofile mennesker foretar.

Tilpasning

-  Det er blitt sagt at du ikke engang vil akseptere abort etter voldtekt?-  I slike situasjoner handler det om en nødssituasjon, hvor abort må kunne tillates.

-  Abortloven er heller ingen kampsak for KrF lenger?-  Det har ikke skjedd noen forandring i vårt grunnsyn når det gjelder vern av menneskelivet før fødselen. Menneskelivet må ha et rettsvern fra begynnelse til slutt. Hva slags vern dette skal være, må kunne diskuteres. Situasjonen i samfunnet er grunnlaget for hvordan vernet best kan sikres. Et overveldende flertall i folket vil ha selvbestemt abort. Da er vår politikk å fokusere på hvordan vi kan forebygge svangerskapsavbrudd.

-  Dette er jo ikke fundamentalisme, det er tilpasning?-  KrF er ikke noe fundamentalistisk parti. Vi er kristendemokrater. De som tror vi vil omforme det norske samfunn gjennom en slags sharialovgivning, har ikke skjønt noe. Det finnes ingen lovgivning som er spesifikt kristen. Det vil alltid stå strid om samfunnets retning, og slik skal det være. KrF ønsker ikke å være et parti som har alle de rette svarene. Selvfølgelig er vi inspirert og forpliktet av våre grunnverdier når det gjelder å påvirke lovgivning og politiske avgjørelser. Men dette engasjementet er rettet mot det store markedet som kalles demokratiet, sier Dagfinn Høybråten.

Røykeloven er høydepunktet: -Det er gledelig å se at KrF har fått gjennomslag for mange viktige saker både i Stortinget og regjeringen. Høydepunktet er røykeloven, som har forvandlet dette landet til det bedre, sier Høybråten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media