Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikk-festival

Almedalsveckan på Gotland er opptakten til høsten uhyre spennende riksdagsvalg i Sverige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØNDAG STARTET Almedalsveckan i middelalderbyen Visby på Gotland, langt ute i Østersjøen. Stevnet har navn etter Almedalen, et vakker park like ved havna i Visby, varer hele uka og er noe så unikt som en politikkfestival, også omtalt som en demokratiets bransjemesse. I år kan politikere, lobbyister, pressefolk, fastboende og tilreisende interesserte velge mellom 470 forskjellige arrangementer, dobbelt så mange som i fjor da ble det sagt at Almedalsveckan ikke kan vokse seg større.

ÅRSAKEN til årets rekordinteresse er selvsagt at det er riksdagsvalg til høsten, et valg som ifølge meningsmålingene og de som kommenterer dem, blir det jevneste og mest spennende på 30 år. Alle partiene er representert med sine partiledere, men også alle mulige interesseorganisasjoner og mer enn 400 akkrediterte pressefolk. Her er næringslivet, fagbevegelsen, miljøorganisasjoner, bransjeorganisasjoner, kommunikasjonsbyråer, avholdsbevegelser osv. osv. I fjor satset NHOs svenske søsterorganisasjon Svenskt Näringsliv tre millioner kroner på en grillfest i Hotell Wisbys hage. Et PR-firma leide et tremasters seilskip for å frakte over direktører fra fastlandet til Visby. Det er knapt en makthaver å oppdrive på sitt kontor på det svenske fastlandet denne uka. I Visby og omegn har det ikke vært mulig å finne et ledig hotellrom siden før påske.

DET BEGYNTE en sommerdag i 1968 uten at det hadde å gjøre verken med invasjonen i Tsjekkoslovakia eller studentopprøret. Statsminister Olof Palme var som vanlig på ferie med familien på Fårö, hvor Ingmar Bergman har bodd i mange, mange år. Gotlandske sosialdemokratiske lokalpolitikere fant på å spørre Palme om han kunne tenke seg å kaste glans over et lite partiarrangement siden han var på øya likevel. Jo visst kunne han det. Fra planet på en lastebil improviserte Palme den første Almedalstalen foran et par hundre tilhørere, inklusive en håndfull ferierende journalister.

DA DE ANDRE partilederne oppdaget hvor stor oppmerksomhet Palmes tale fikk i mediene i en nyhetsfattig tid, fulgte de hans eksempel. Siden har alle riksdagspartiene satset tungt på å få ut sine budskap i Almedalen hvert år. Almedalsveckan fikk ytterligere tyngde ved at sosialdemokratene lanserte et økonomisk seminar med finansministeren i 1982.

GÖRAN PERSSON brøt en tradisjon da han i 1996, som nyvalgt partileder, ikke dukket opp i Almedalen. Han liker ikke Almedalsveckan fordi han må avbryte sin ferie. Derfor kommer han bare hvert valgår. Hvert riksdagsparti har sin dag, og i år var det Socialdemokraterna og Persson som fikk være først. Sommerlig hvitkledd promenerte han i Visbys gater søndag ettermiddag, hånd i hånd med sin hustru Anitra Steen, omgitt av et kobbel med livvakter. Også antall politifolk er rekordstort i år. Om kvelden på stevneplassen hilste han bl.a. på Lisbet Palme og sin forgjenger som statsminister, Ingvar Carlsson.

PÅ TALERSTOLEN var han til pressens overraskelse nesten ydmyk og beklaget flere ganger at regjeringen har feilvurdert arbeidsløsheten og hvordan vanlige folk har hatt det ved kjøkkenbordet. Men hovedbudskapet var likevel at nå går det bedre også for husholdningene. Det er ikke behov for noen endringer av politikken. De feiteste valgagnene sparer han til valgkampen starter for alvor i august. Han nøyde seg med å love 300 millioner mer til bostøtte for førtidspensjonister og 300 millioner for å bedre rekrutteringen til hjemmehjelpen. Ifølge retorikkeksperten Christer Hanefalk, som følger Almedalssveckan for storavisa Dagens Nyheter, er Göran Persson i en klasse for seg som taler. En av Perssons favorittuttrykk er: «så är det», gjerne uttalt med et presteaktig tonefall for å markere sin statsmannsrolle som landets ubestridte leder.Skjønt ubestridt er han ikke. Moderat-lederen Fredrik Reinfeldt, er mer populær enn Persson, og de fire partiene i den borgerlige alliansen leder fortsatt, om enn knapt, over venstre-blokka, på meningsmålingene. Men Göran Persson er en formidabel valgkjempe.