Politikk med bindinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stein Erik Hagen åpner lommeboka for støtte til regjeringspartiene og Fremskrittspartiet. Ut fra Hagens interesser som milliardær liker han ikke tanken på en rødgrønn regjering etter høstens valg, og han er ikke alene. Finansmannen Ola Mæle vil gi penger til Høyre. Christen Sveaas har tidligere gjort det samme, for å nevne noen.

Det er en ærlig sak å arbeide for egne interesser overfor politiske beslutningstakere, men pengestøtte kommer ikke uten bindinger. Det gjelder for de borgerlige partier, som støttes av landets kapitalelite, og for Arbeiderpartiet og SV, som mottar penger fra fagbevegelsen. Det er på samme måte heller ikke tilfeldig at Stein Erik Hagen i sin iver etter å redusere statlig eierskap i Norge bruker seks millioner kroner på å støtte forskning på eierskap ved Handelshøyskolen BI. Å gi inntrykk av noe annet er i beste fall naivt, slik statsminister Kjell Magne Bondevik har framstått i kritikken av Arbeiderpartiets bindinger. Stein Erik Hagen støttet som kjent Kjell Magne Bondeviks statsministerkampanje før forrige stortingsvalg. Tre år seinere kastet Bondevik offisiell statsministerglans over en «kongelig» feiring av Hagens ekteskap med godseier Mille-Marie Treschow.

Politikken har alltid vært påvirket av interessegrupper. Pengegaver fra enkeltpersoner med egeninteresser og millioner på bok skiller seg ikke prinsipielt fra interesseorganisasjonenes tradisjonelle partistøtte. Det er imidlertid ikke demokratisk likegyldig hvordan pengeflyten foregår. Rammene må reguleres, og full åpenhet om pengestøtte og politiske partiers bindinger må sikres. Å holde avsenderne av pengestøtte hemmelig er å føre velgerne bak lyset, slik Nasjonal Samling og Norges Kommunistiske Parti en gang gjorde med støtten de fikk fra fremmede makter - og slik Oslo Høyre i mindre målestokk holdt private pengekilder unna offentlighetens lys.

Når pengegavene blir gitt i åpenhet, vil velgerne også vite hvilke verdier og interesser partiene tjener, det være seg Stein Erik Hagens eller fagbevegelsens. Regjeringen forbereder en ny partilov som skal tvinge all partistøtte fram i lyset. Det er viktig for å sikre velgerne et fullt ut åpent og demokratisk valg til høsten.