Politikk og lykke

Det er en sammenheng mellom lykke-følelse og politisk ståsted

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til mulig trøst for alle SV-ere som er skuffet over valgresultatet, og med en særlig hilsen til partiets landsstyre som er samlet til møte denne helga, kan vi viderebringe en fersk undersøkelse som forteller at det ligger til sosialisters legning, så å si, å være litt mer triste til sinns enn folk på høyresida.

Noen vil kanskje si at dette er noe de lenge har, om ikke visst, så i hvert fall hatt sterk mistanke om. Nå blir det belagt med stor vitenskapelig tyngde i en undersøkelse om sammenhengen mellom lykkefølelse og politisk ståsted, rapporterer København-avisa Politiken. Undersøkelsen er foretatt av universitetet i Michigan i USA. 100 000 mennesker fra 70 land, blant dem Danmark og Sverige (Norge er ikke nevnt) har alle svart på 400 spørsmål om intervjuobjektets politiske holdninger, om de er fornøyd med sitt eget liv, om deres tillit til andre mennesker, om deres forhold til religion osv.

En dansk samfunnsøkonom som har deltatt i analysen, sier til Politiken at materialet gir grunnlag for å hevde at folk på den politiske venstresida er mindre tilfreds med tilværelsen jo lenger ut på den politiske skalaen de befinner seg. Dette kan selvsagt tenkes å ha sammenheng med en antakelse om at deres inntekter og materielle standard er noe lavere enn hos de mer konservative. Dette ble derfor undersøkt spesielt, men den hypotesen holdt ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer