Politikk og skremsler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når forskningssjef i Statistisk sentralbyrå, Ådne Cappelen, gir Frp medhold i at partiets økonomiske politikk ikke truer hus og hjem, er det en betydelig seier for partiet. Frp har i mange år ønsket å bruke mer av oljepengene, og har dermed også hatt videre rammer og større muligheter enn de andre partiene til å love mer til velgerne. Blant annet har Frp i alle år fnyst av handlingsregelen som alle de andre stortingspartiene slutter seg til. Og alle de andre partiene har svart at Frp\'s pengebruk ville føre til renteøkning og overoppheting av norsk økonomi.

Nå foreligger beregninger fra SSB som viser at dette slett ikke er en gitt sannhet. Tvert imot, mener Cappelen, kan Frp\'s bruk av mer oljepenger føre til en lavere rente. Vi skal ikke gå inn i kompliserte modellberegninger som er foretatt på grunnlag av en rekke forutsetninger. Vi regner dessuten med at flere enn Statistisk sentralbyrå vil melde seg på i diskusjonen. Poenget er at et av de kjæreste argumentene for en ansvarlig bruk av oljepenger og mot Frp\'s uansvarlige økonomiske politikk har slått sprekker.

En slik sprekkdannelse er alvorlig for dem som av alle krefter ønsker å holde Frp unna makten. Hvis kronargumentet faller, vil det også bli stilt spørsmål ved andre argumenter. Frp\'s motstandere, med Ap i spissen, har fått et hull i skroget. Skal partiet vinne kampen må hullet tettes, og da helst med politiske argumenter. For SSB har ikke opphevet de politiske konsekvensene som følger av Frp\'s økonomiske politikk.

Blant annet vil partiet kutte overføringene til bistand med 9 milliarder kroner. Det vil redusere bevilgningene til kommunene med 4 milliarder kroner. Det vil kutte i overføringene til landbruket. Totalt sett vil Frp overføre penger fra offentlig til privat konsum. Sagt på en annen måte vil det bli plass til færre offentlig ansatte, eksempelvis syke- og hjelpepleiere. Frp\'s budsjett er dimensjonert for en annen samfunnsmodell enn den de rødgrønne nå bygger opp under. I denne forskjellen bør også argumentene hentes. Ikke i ønsketenkningen om at Frp\'s økonomiske politikk vil føre veldig galt av sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer