Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikken skal styre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Kommisjonen som har gransket forholdet mellom departementet og Utlendingsdirektoratet går kraftig i rette med UDIs praksis da 197 irakere i fjor høst fikk innvilget midlertidig arbeidstillatelse og opphold i Norge. Kommisjonen mener de ansvarlige i UDI gikk ut over sine fullmakter og handlet i strid med de instrukser departementet hadde gitt.

• Kommisjonen avdekker et klassisk problem i vår forvaltning. «Den nye staten», som er utviklet de siste par tiår, har hatt som mål å gjøre staten mer effektiv ved at forvaltningsorganene får større ansvar for detaljene, mens departementene tar ansvar for de generelle politiske signalene forvaltningsorganene styrer etter. En følge av denne politikken har vært at den daglige utøvelse av statlig myndighet er overlatt direktorater som selvstendige enheter under departementene.

• Dette fungerer bra på de fleste områder. Men på felt der det ofte oppstår politisk strid, viser det seg at det likevel er ønskelig med sterkere politisk styring enn de generelle prinsippene forutsetter. Samtidig har politikerne et klart ønske om å minimalisere den politiske belastning som enkeltsakene kan påføre dem hvis de står for nær beslutningene.

• Et slikt felt er asyl- og innvandringspolitikken. Kommisjonen viser hvordan den politiske ledelse over tid sendte ut motstridende signaler om hvordan den ville styre dette feltet, men utredningen levner ingen tvil om at den praksis UDIs ledelse fulgte i de kontroversielle avgjørelsene ikke var i samsvar med lovendring og instruks i forkant.

• Norsk tradisjon er at forvaltningen skal være under politisk styring og ansvar. Det vil være uholdbart om forvaltningsorganer tar seg til rette i strid med den politiske ledelses ønsker. Men de nye styringsprinsippene i staten åpner for uklarheter i så henseende, og det er ikke lett å foreta de grensedragninger mellom den politiske styring og den mer rutiniserte praktiske gjennomføring som forvaltningen skal drive. Graver-kommisjonen skal i en seinere innstilling se nærmere på forholdet mellom departement og direktorat. Det bør kunne danne grunnlag for en dypere vurdering av statens styringspolitikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media