-  Politikken viktigere enn Bondevik

Denne uttalelsen tolker Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik på hver sin måte. Selv utelukker ikke Erna Solberg seg selv som statsminister i en ny borgerlig regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyre-leder Erna Solberg nekter å binde Høyre til Kjell Magne Bondeviks mast og insisterer på å holde flere muligheter åpne. I bånn ligger at Erna Solberg stiller Høyre som garantist for en borgerlig regjering, dersom de borgerlige partiene, Frp inkludert, får flere stemmer enn de rød-grønne den 12. september.

Slik ser det ikke ut akkurat nå, men Erna Solberg mener velgermassen er omskiftelig og at de som sitter på gjerdet, fort vil hoppe ned til Høyre.

-  Etter hvert som politikken kommer i fokus vil vi oppleve at flere ønsker at denne regjeringen skal fortsette, sier hun.

-  Kan vi oppleve at det de fleste ønsker er at Høyre skal fortsette og ikke regjeringen?

-  Det kan komme en situasjon der vi opplever det, bekrefter hun.

Vindu åpnet

Og hvis det er situasjonen valgnatta, åpner Erna Solberg for andre løsninger enn den de går til valg på. Hun vil ikke at den noe betente situasjonen mellom Frp og statsministeren skal stå i veien.

-  For meg er politikken og den politiske retningen viktigst. Bondevik er viktig for det borgerlige samarbeidet som vi går til valg på, men det er politikken som er det viktigste, gjentar hun.

-  Øker Carl I. Hagens utspill mot Bondevik dine sjanser for å bli statsminister?-  Det vet jeg ikke. Vårt utgangspunkt er gjenvalg for den nåværende regjeringen. Jeg tror det er det borgerlige alternativet som er mest styringsdyktig. Andre borgerlige alternativer er mindre styringsdyktige, sier Solberg.

Og hun slår fast at de beste borgerlige alternativene går via sentrum.

-  Skal vi sikre et ikke-sosialistisk flertall må sentrum være med, sier hun.

Overrasket

Erna Solberg var på reise i Venezuela og Colombia under de verste kastene etter Carl I. Hagens hat-erklæring mot Kjell Magne Bondevik i forrige uke. Både hun og resten av Høyres partiledelse ble overrasket, fordi de trodde Frp-formannen ville opprettholde borgfreden på borgerlig side.

-  Ja, jeg var overrasket. Han sa selv at han ikke ville drive personangrep i valgkampen, og så går han til et personangrep på statsministeren. Hvis han ønsker seg borgerlige løsninger etter valget, vet jeg ikke hvor klokt det var.

-  Har en plan B

Carl I. Hagen mener derimot at Erna Solbergs utspill betyr at hun har en plan B, som ved en borgerlig valgseier åpner for et tettere samarbeid med Frp.

-  Erna Solberg åpner nå opp for en «plan B» hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall og et valgresultat som medfører at Kjell Magne Bondevik underskriver sin avskjedssøknad, sier Hagen.

-  Hun sier til Dagbladet at politikken er viktigere enn Bondevik. Hva mener du om det?-  Jeg er enig med Erna Solberg. Det er også bakgrunnen for vårt utspill. Vi kan ikke se at en regjering ledet av Kjell Magne Bondevik kan gi den ønskede retningen på politikken.

-  Jeg oppfatter det som en klargjøring av at valgresultatet er

viktig og at hun legger til grunn

at Frp\'s mandat må telle med.

-  Opplever du at hun tar deg på alvor?

-  Ja, og samtidig minner hun om at Bondevik i 2001 gikk til valg på en sentrumsregjering, og nektet for at han hadde en «plan B». Men allerede valgnatta innledet han samtaler med tanke på å danne en sentrum-høyre-regjering, med basis også i Frp\'s mandater, sier Hagen.

-  Ingen plan B

Statsminister Kjell Magne Bondevik, som i går møtte sine nordiske statsministerkolleger i Danmark, har en helt annen tolkning av Erna Solbergs høyttenkning.

-  Jeg tror ikke Erna har noen plan B. Jeg har hørt hva Erna har sagt. At politikk er viktigere enn personer, er jeg helt enig i. Men hun sår ikke noen tvil om meg, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

-  Tvert imot så har alle partilederne forsikret om støtten til meg. Vi har snakket sammen etter Hagens utspill, og det er full enighet om at jeg er alle tre partienes statsministerkandidat. Det jeg sa på min pressekonferanse, var ikke bare mitt syn, men var sagt på regjeringens vegne, sier Bondevik, som er en av de få som har vært i kontakt med ferierende KrF-leder Dagfinn Høybråten.

For sidetung

-  Hagen må ikke drømme om at alt blir annerledes bare jeg blir borte. Dette er gjennomdrøftet i KrF. Vi er et sentrumsparti, og i enhver regjering KrF deltar i, må det være en balanse mellom sentrum og andre grupperinger. Hvis Frp er med, blir regjeringen altfor sidetung i høyreretning, sier Bondevik.

Bondevik lar ikke Carl I. Hagen ødelegge sommeren. Han mener Hagen har ødelagt mer for seg selv enn for ham.

-  Nei, Hagen har overhodet ikke ødelagt sommeren. Jeg har sluttet å la meg overraske av Hagens utspill, og lar meg ikke forstyrre av ham. Hagen forandrer ikke noe av vår strategi. Han skjøt langt over mål, og dette har folk åpenbart oppfattet, sier Bondevik.

Bondevik sier han tar Hagen på alvor, men holder fast på at Hagen må vise i Stortinget om han vil felle ham.

-  Det eneste som er endret, er at det nå er mer usikkert hva en stemme til Frp betyr. Det er nå litt mer bingo å stemme Frp, sier Bondevik.

SJEKKER TERRENGET: Erna Solberg har begynt å tenke på hvordan Stortinget kan se ut etter 12. september. Statsminister Kjell Magne Bondevik (under) og Carl I Hagen (nederst) er derimot ikke helt enig om hva hun egentlig mener.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer