Politikkens anseelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen fortsetter sin kamp mot Stortingets vedtak om makspris på barnehageplasser fra 2004. På et møte i Bergen torsdag varslet Høyres Jan Tore Sanner omkamp i Stortinget om barnehageforliket som ble inngått mellom opposisjonspartiene i fjor. Debatten mellom Sanner og representanter for «barnehagekameratene» fortsatte i NRK Dagsnytts «Politisk kvarter» fredag. Debatten avslørte hvorfor folk mister tillit til politikere.
  • De politikere som har lovet og vedtatt reformen, har ikke makt til å gjennomføre den. Dels fordi regjeringen har skrubbet imot hele tida. Dels også fordi forliket innebærer en opptreden fra private og kommunale eiere av barnehager som er vanskelig å styre gjennom politiske vedtak. Barnehageforliket er et svært godt eksempel på stortingsregjereri. Det er en like god illustrasjon på hvor problematisk det er med regjeringer som ikke har et flertall bak seg i Stortinget. Og mer enn noe forklarer det hvor vanskelig det er for lokalpolitikere å tilby den velferden til kommunenes innbyggere som sentrale myndigheter bestemmer, eller riktigere: krangler om å bestemme. Alle politikere bør trekke viktige lærdommer av den uverdige prosessen dette har blitt. De har seg selv å takke for at valgdeltakelsen synker, og at lokalpolitikere løper fra sine verv.
  • Så langt betenkelighetene ved den politiske prosessen som ligger til grunn. Nå er imidlertid vedtak fattet i Stortinget. Regjeringen har formelt sett godtatt det. Det behøvde den ikke ha gjort, når den er så grunnleggende imot som Jan Tore Sanner nå gir uttrykk for. Om «barnehageforliket er et elendig politisk håndverk», er det like fullt et verdifullt håndslag til småbarnsforeldre som i altfor mange år er påført store problemer med å skaffe barnehageplass, og det til skyhøye priser. Det er regjeringens plikt å gjennomføre Stortingets vedtak. Så får den se hvor mye penger det er igjen til skattelettelser når full barnehagedekning og makspris er på plass.