Politikkens forfall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I løpet av noen sommeruker har ledende politikere i Oslo foreslått å flytte hovedbiblioteket fra Hammersborg til Vestbanetomta, for så å foreslå en beliggenhet inneklemt mellom diverse trafikkmaskiner i Postgirobygget ved Sentralstasjonen. Hvor det til slutt ender, er nok likevel ikke avklart. Spørsmålet om bibliotekets plassering har versert de to siste tiår. For noen år siden var Galleri Oslo utpekt som høvelig husvære, og en tid var det snakk om å plassere det på tomta der Byporten-komplekset nå er reist.
  • Dette forfølgelsesritt fra sted til sted, fra den ene bygning til den annen, er dessverre uttrykk for et stort problem i dagens norske politikk: Politikerne og deres partier står utenfor kulturen og dens institusjoner. I Oslo henger det antakelig også sammen med at de heller ikke har noen visjon for hvordan byen selv skal utvikles. Det så vi under striden om plasseringen av den nye operabygningen.
  • Det var selveste ordføreren i Oslo, Høyres Per Ditlev-Simonsen som for noen uker siden lanserte ideen om å plassere hovedbiblioteket på Vestbanetomta da Operaen gikk til Bjørvika. Han så åpenbart for seg et nytt bygg reist med det formål å huse et moderne folkebibliotek. En slik institusjon er overalt i verden gitt en bygningsmessig ramme som viser at den står i en stor tradisjon med røtter tilbake til Athen og Alexandria. Det var derfor flukt over tanken.
  • Når ordføreren lanserer en slik idé, trodde vi det hadde politisk forankring i det parti han representerer og den makt det har som byrådsparti. Men nei, der var det åpenbart som vanlig bare tomrom, og ved første anledning hopper partiet, byrådet og formodentlig også ordføreren over på tanken om Postgirobygget som sete for byens hovedbibliotek.
  • Det er sørgelig at institusjonen selv nå bidrar til å fylle tomrommet. Men etter flere tiår i fortvilet usikkerhet godtar åpenbart biblioteksledelsen hva som helst. Men å plassere byens hovedbibliotek i landets mest utskjelte arkitektoniske bygning, blir et monument over politikkens forfall. De gamle grekere ville ha ledd seg skakke.