Politikkens lotteri

De politiske skillelinjene er i oppløsning. Hvor lenge kan de gamle partiene bestå, spør Gudleiv Forr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTERVALGETS hurlumhei mellom partiene har lagt seg. Striden i forbindelse med konstitueringen av kommunestyrene har som alt partispill etterlatt inntrykk av at det er langs de formelle partiskillene de store motsetningene i norsk politikk går. I henhold til retorikk og symbolpolitiske ytringer er det djupe kløfter mellom partiene. Slik avbildes de også i mediene.

MEN GJENSPEILER partiene de reelle politiske motsetningene blant velgerne? Det ville være rart om det var slik. De eldste partiene, Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet er 125 år gamle, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har vært med i snart 80 år. Alle fem sprang ut av sosiale, økonomiske og kulturelle motsetninger som eksisterte da. Nå er det kommet til partier som hver på sin måte legger seg på tvers av det gamle partimønsteret. Samtidig dukker det opp sakskomplekser som går gjennom partiene og skaper intern uro i det etablerte mønsteret. EU-saken er klassisk. Den gikk tvers gjennom Arbeiderpartiet, Venstre og KrF. Det var en sak av det helt fundamentale slaget.

Men det fins også en rekke andre politiske saker som kiler seg inn i de gamle partikroppene og utgjør en umiddelbar fare for splittelse. Klimaspørsmålene er et slikt fordi det handler om hvem som skal bære den største prisen for å redde miljøet. Fagbevegelse og næringslivsinteresser vil i beste fall gå sakte framover for å redusere skadelige utslipp, mens miljøorganisasjonene, som kanskje er vår tids sterkeste og mest faglig kompetente pressgruppe, har overbevisende argumenter for dramatiske klimabeslutninger nå. Gasskraftsaken, som jo egentlig omhandler det samme, befinner seg i samme kategori.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer