Politikkens speil

Regjeringen Stoltenbergs oppgaver er mer krevende enn statsrådene aner. Den må skape begeistring, men også bekjempe frykten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITIKERNE kan si hva de vil, men Norge er et nokså lettstyrt land. Geografisk er vi plassert i behagelig avstand til verdens konfliktområder. Økonomisk er vi blant historiens Lotto-vinnere med gevinst i vannkraft, olje, fisk og skog. Politisk er vi blant de mer sindige folkeslag hvor oppgjørene står om definisjonen av hva som er den gyldne middelvei. En stort sett dyktig offentlig administrasjon sørger for at goder og rettigheter blir fordelt slik det er bestemt.

Alt dette medvirker til at speilet er tidas viktigste styringsinstrument. Politikken er i økende grad en gjenspeiling av meningsmålinger, trendanalyser og reaksjoner på medieutspill. Medierapportene som havner på statsrådenes bord hver morgen, er blant politikkens viktigste dokumenter. Når statskassen i tillegg renner over, er det fristende å å velge det populære og det behagelige fremfor det det vanskelige og utfordrende. Ingen som har sett midnattsola treffe Lofotodden tenker på mørketida.

STOLTENBERGS første regjering var en underlig blanding av nervøs reformiver og politisk direktørvelde. Modernisering og privatisering (sykehusreformen, Statoil osv.) ble gjennomført med raske administrative grep, men uten at velgernes hjerte slo noe raskere. Det var som å se Tony Blair uten spinn og medrivende innpakning. Stoltenberg 2 kan bli noe annet, ihvertfall har regjeringen satt seg det som mål. Innerst på statsministerens kontor vet man at regjeringen bare kan lykkes om den treffer pulsen i velgernes hjertebank. Politikken må løftes slik at reformer skaper begeistring og varig endring i livsvilkårene for dem som i dag befinner seg i fellesskapets ytterkant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer