Politikkfestivalen

Svensk politikks store sommerfestival arrangeres på Gotland denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Almedalsveckan i middelalderbyen Visby på Gotland er noe så enestående som en politikkfestival og varer ei hel uke. Det som etter hvert er blitt en internasjonalt kjent institusjon, begynte beskjedent sommeren 1968. Daværende statsminister Olof Palme var som vanlig på sommerferie med familien på den vesle naboøya Fårö, og sosialdemokratiske lokalpolitikere fant på å spørre Palme om han kunne tenke seg å kaste glans over et lokalt partiarrangement. Det kunne han. Fra planet på en lastebil i et hjørne av den vakre parken Almedalen, like ved havna i Visby, holdt Palme den første Almedalstalen foran et hundretall tilhørere og en håndfull journalister.

De andre politiske lederne i Sverige oppdaget hvor stor oppmerksomhet Palmes tale fikk i mediene ei nyhetsfattige juliuke, og hengte seg etter hvert på. Partiene begynte å arrangere økonomiske seminarer, og fagorganisasjoner og PR-bransje oppdaget at Visby var stedet å få ut sitt budskap i agurktida. I fjor, da det var valgår, ble alle rekorder sprengt med i alt 470 ulike arrangementer i løpet av uka. I år er den politiske interessen og temperaturen svalere. Blant dem som ikke deltar, er statsminister Fredrik Reinfeldt, til de gotlandske arrangørenes ergrelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer