Politikkfestivalen

Svensk politikks store sommerfestival arrangeres på Gotland denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Almedalsveckan i middelalderbyen Visby på Gotland er noe så enestående som en politikkfestival og varer ei hel uke. Det som etter hvert er blitt en internasjonalt kjent institusjon, begynte beskjedent sommeren 1968. Daværende statsminister Olof Palme var som vanlig på sommerferie med familien på den vesle naboøya Fårö, og sosialdemokratiske lokalpolitikere fant på å spørre Palme om han kunne tenke seg å kaste glans over et lokalt partiarrangement. Det kunne han. Fra planet på en lastebil i et hjørne av den vakre parken Almedalen, like ved havna i Visby, holdt Palme den første Almedalstalen foran et hundretall tilhørere og en håndfull journalister.

De andre politiske lederne i Sverige oppdaget hvor stor oppmerksomhet Palmes tale fikk i mediene ei nyhetsfattige juliuke, og hengte seg etter hvert på. Partiene begynte å arrangere økonomiske seminarer, og fagorganisasjoner og PR-bransje oppdaget at Visby var stedet å få ut sitt budskap i agurktida. I fjor, da det var valgår, ble alle rekorder sprengt med i alt 470 ulike arrangementer i løpet av uka. I år er den politiske interessen og temperaturen svalere. Blant dem som ikke deltar, er statsminister Fredrik Reinfeldt, til de gotlandske arrangørenes ergrelse.

Dermed lå det til rette for at opposisjonens anfører, sosialdemokratenes nye partileder, Mona Sahlin, kunne sette dagsorden for debatten med sin tale som hun holdt tirsdag kveld. Men de som ventet konkret beskjed om hvordan hun vil føre landets største parti tilbake til regjeringsmakt, fikk høre lite nytt. Sosialdemokratene har stor suksess på alle meningsmålinger, mest takket være misnøye med regjeringen, og Mona Sahlin bruker denne nådetida til å lytte til partiets mange røster. Hun snakker om et lyttende lederskap, en tilnærmingsmåte som også statsminister Reinfeld har gjort seg kjent for. Nå skal hun opprette et ungdomspanel som hun skal lytte til

En som derimot ikke er spesielt kjent for sin evne til å lytte, hennes forgjenger, tidligere statsminister Göran Persson, har også vært i Visby. Det skjedde i går, da Persson gjorde sin første store offentlige debut som lobbyist og trekkplaster på et frokostseminar hos svenske bilforhandleres bransjeorganisasjon, BIL Sweden. På forhånd hadde en svensk PR-avis utropt ham til ukas mektigste deltaker med den begrunnelse at han er «en fersk tidligere statsminister som nå er til salgs».

– Jeg elsker bilen, og å kjøre den, det har jeg alltid gjort, erklærte Persson og presiserte at han verken var til stede som lobbyist eller tok seg betalt for frammøtet. Han var der som styreformann i Sosialistinternasjonalens oljekommisjon, kunne han opplyse.

Kanskje venter flere tunge internasjonale oppdrag. Det er blitt lagt merke til at Perssons tidligere mangeårige statsråd, Leif Pagrotsky, har foreslått Persson som ny leder for Det internasjonale valutafondet, IMF, en stilling som blir ledig til høsten. De fleste antar at det skjedde i full forståelse med Persson. Men mange trekker også på smilebåndet. Persson var rasende da Pagrotsky gikk imot svensk medlemskap i EUs valutaunion, og skjelte ut Pagrotsky i ett av sine berømmelige TV-intervjuer i vinter. Derfor lurer mange på Pagrotskys motiv for å smigre sin tidligere sjef. Den beste begrunnelsen fikk jeg av en svensk pressekollega:

– Han vil ha ham ut av landet.