Politikk/Samfunnsliv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. Per-Kristian Foss (54) og Jan Erik Knarbakk (52)

Som finansminister styrer Per-Kristian Foss et av de viktigste departementene i Norge. Hans partner gjennom mange år, Jan Erik Knarbakk er konserndirektør i Schibsted, konsernet som eier både VG, Aftenposten og store deler av TV 2, hvor han også sitter i styret. En av de aller mektigste personene i Norges største mediekonsern.

2. Jens Stoltenberg (45) og Ingrid Schulerud (45)

Jens Stoltenberg er Norges neste statsminister, dersom den rød-grønne alliansen vinner fram i valget neste høst. Uavhengig av om Stoltenbergs EU-drøm går i oppfyllelse eller ikke, betaler vi i dag nær to milliarder kroner i året til EUs nye medlemsland. Denne pengestrømmen forvaltes av Ingrid Schulerud, byråsjef i Utenriksdepartementet.

3. Kristin Halvorsen (43) og Charlo Halvorsen (43)

Stoltenberg blir nok statsminister, men det er Kristin Halvorsen som er «kingmaker» på venstresiden. Charlo Halvorsen er prosjektsjef i NRKs underholdningsavdeling, og står bak programmer som «Nytt på nytt», «Først & sist» og «Team Antonsen». På denne måten iscenesetter han grensesprengningen i Norge, og er en av landets største produsenter av førstesider. Det ligger mye makt i å bestemme hva folk skal le av.

4. Nina Frisak (53) og Øystein Dahle (66)

Nina Frisak er øverste embetskvinne ved statsministerens kontor (SMK). Stillingen som regjeringsråd er lite synlig utad, men svært innflytelsesrik innad, både på SMK, og i de andre departementene. Øystein Dahles direktørtid i Esso Norge skaffet ham et betydelig nettverk i næringslivet. Nå har han skiftet side, og er leder for Worldwatch Institute. Han er også styreleder i Turistforeningen.

5. Erna Solberg (43) og Sindre Finnes (40)

Jern-Erna er en annen mektig Høyre-statsråd, som også har meldt seg på i kampen om statsministerjobben. Selv om Sindre Finnes liker å framstå som mannen som steller hjemme, er hans egentlige jobb å være fagsjef i Prosessindustriens Landsforening (PIL). Organisasjonen er en av de største foreningene i NHO, og en mektig lobbyist.