Politikvinne bekrefter at Breivik fikk juling

Breiviks venner husker ikke flere av voldsepisodene Breivik hevder han ble utsatt for. Men en politikvinne som selv var ungdom, var til stede på en fest på Tåsen, hvor Breivik fikk juling.

FIKK JULING: Terroristen Anders Behring Breivik har forklart seg om en rekke voldshendelser han hevder han er blitt utsatt for. I sitt manifest har han omtalt det som lavintensivjihad. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
FIKK JULING: Terroristen Anders Behring Breivik har forklart seg om en rekke voldshendelser han hevder han er blitt utsatt for. I sitt manifest har han omtalt det som lavintensivjihad. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ble Anders Behring Breivik faktisk utsatt for flere voldsepisoder fra ungdommer med minoritetsbakgrunn? Breivik hevder det og mener det bidro til å gjøre ham til terrorist. Spørsmålet kan bli sentralt for å vurdere massemorderens tilregnelighet.

Da hans nærmeste venner vitnet i retten, husket de ikke flere angivelige overfall, blant annet da Breivik hevder han brakk nesa.

Mandag denne uka forklarte Breivik seg om en rekke episoder, den første da han var sju år gammel. Som 16-åring, på en fest på Tåsen i Oslo, ble det ifølge Breivik bråk med en marokkansk gjeng «som hadde skapt mye problemer i området».

Breiviks versjon Nettopp denne episoden har en politibetjent, som vokste opp i samme området, selv forklart seg om. Hun var deltaker på festen på ungdomsklubben, og husker Breivik fra oppveksten.

Breivik forklarte seg slik om episoden i retten:

- Vi hørte at de var på Tåsensenteret og ranet ungdom. Noen ringte til festen og ba om hjelp - og vi gikk bort for å bistå. Vi oppdaget en kjent marokkansk gjeng, og det utviklet seg til en slåsskamp. Noen på festen hadde tatt med våpen, og jeg fikk en biljardkølle slått i hodet av den marokkanske gjenglederen. Vi var lite erfarne, og hadde ingen ting å stille opp med, sa Breivik.

Betjentens versjon Politibetjenten, som selv jobbet med terroretterforskningen med avhør av vitner, bekrefter hendelsen. Men Dagbladet får opplyst at det skal foreligge en rapport fra politibetjenten, hvor hun beskriver hendelsesforløpet noe annerledes.

Hun har beskrevet at det var en venninne av henne som kom i krangel med en utenlandsk guttegjeng. Gjengen skal ha kommet opp til Tåsen for å hevne seg, og hun mener det var snakk om at de hadde med seg balltre og liknende. Jentas kjæreste og noen andre gutter skal da også ha bevæpnet seg på tilsvarende måte og gikk ut for å møte gjengen.

Politibetjenten beskriver at de fikk kraftig bank. Breivik skal ha blitt slått i hodet med en biljardkule eller biljardkø, mens jentas kjæreste skal ha blitt slått med balltre i hodet, får Dagbladet opplyst. Hun skal ikke ha vært vitne til selve hendelsen, men kom ut av ungdomsklubben kort tid etter at det skjedde. En av guttene blødde da fra hodet.

Endret seg Politibetjenten ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet. Hun har også gitt uttrykk for at hun ikke ønsker at Dagbladet skal publisere noe om hendelsen.

Dagbladet får opplyst at hun har beskrevet en endring i ungdomsmiljøet i området etter denne episoden. Hun hevder at enkelte skal ha begynt å vise rasistiske tendenser.

- Ikke tvil Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, sier det er ubestridt at hendelsen på Tåsen fant sted.

- Konflikten på Tåsen er også omtalt av andre vitner, og jeg tror ikke det er tvil om at det har vært en konfrontasjon i forbindelse med en fest der, sier han til Dagbladet.

- Vedrørende de andre episodene, så har Breivik vært tydelig på at det ikke er gitt at vennene husker disse. Dette skyldes dels at det er lang tid siden, men også for eksempel at alle vennene hans var i en annen etasje på Bohemen under ransforsøket, sier Jordet.

Tvil Flere av de andre hendelse er det derimot tvil om. En av Breiviks venner ble forrige uke spurt om et ransforsøk Breivik skal ha blitt utsatt for på utestedet Bohemen i Oslo av pakistanere,  og  da «muslimske albanere» forsøkte å rane ham utenfor utestedet Nichol & Son i Oslo.

- Jeg kan ikke huske dette. Og hvis det skjedde uten at jeg så det selv, ville jeg nok blitt fortalt om det, sa den tidligere vennen.

En annen venn hadde ikke hørt om at Breivik da han var 18 år skal ha brukket nesen i et slagsmål med afrikanere og som gjorde at han senere måtte operere nesa. Ifølge vennen var det en ren plastisk operasjon.

- Han sa han ville ha en mer arisk utseende nese, fortalte kameraten.

I retten på tirsdag hevdet Breivik at det ikke var rart at kameratene ikke husket hendelsene,  og nevnet spesielt episoden ved Nichol & Son.

- Avhører beskrev denne hendelsen på en veldig dårlig måte, men jeg er sikker på at hvis jeg fikk spurt dem, med de detaljene jeg har, så vill de husket dem, sa massedrapsmannen.


TÅSEN SENTER: Voldepisoden skal ha skjedd ved Tåsen senter. Dette bildet er tatt etter et bankran i 2001. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
TÅSEN SENTER: Voldepisoden skal ha skjedd ved Tåsen senter. Dette bildet er tatt etter et bankran i 2001. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer