Politikvinne overfalt og nær kvalt i politiarresten

Farlig mistenkt klemte til i flere minutter mens han sa han skulle drepe.

GRANSKES: Rutinene ved den nye Sentralarresten i Oslo skal nå gjennomgås etter den svært alvorlige hendelsen. Foto: Statsbygg
GRANSKES: Rutinene ved den nye Sentralarresten i Oslo skal nå gjennomgås etter den svært alvorlige hendelsen. Foto: Statsbygg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Oslo politidistrikt ser svært alvorlig på hendelsen der en ung kvinnelig politietterforsker ble brutalt overmannet og nær kvalt i Sentralarresten på politihuset på Grønland i Oslo.

Etterforskeren hadde hatt den familievolds- og ransmistenkte mannen til avhør da hun skulle sette ham tilbake på cella onsdag. I det hun skulle låse ham inn, tok mannen grep om håret på politietterforskeren og rev henne inn på cella. Deretter overmannet han henne og tok kvelertak på kvinnen.

- Jeg skal drepe deg
- Jeg skal drepe deg, jeg skal drepe deg, skal mannen ha sagt mens han klemte til.

- Han tok strupetak på tjenestekvinnen og holdt dette i flere minutter mens han førte henne rundt og fremsatte trusler. Han holdt henne på denne måten mens han motsatte seg pågripelse, bekrefter politiadvokat Vibeke Schøyen overfor Dagbladet.no.

Alene med farlig mann
Hun sier mannen fra før av hadde en rekke alvorlige hendelser på rullebladet før han ble pågrepet for ran og familievold. Den unge politietterforskeren skal ha vært alene med mannen da hun skulle sette ham tilbake i arresten.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal hun ha vært nær ved å bli kvalt da en arrestforvarer tilfeldigvis passerte cella, og skjønte at noe var galt. Arrestforvareren fikk trykket inn alarmknappen, slik at andre vakter og politibetjenter ble varslet.

Disse klarte til slutt å overmanne mannen og redde sin kollega. Hun ble lettere skadet i hendelsen, opplyser Schøyen.

Vurderes som drapsforsøk

Mannen er nå varetektsfengslet for fire uker siktet for vold mot offentlig tjenestemann og de øvrige forholdene han opprinnelig ble avhørt for. Men etter det Dagbladet kjenner til, vurderer politiledelsen å omgjøre siktelsen til drapsforsøk på tjenestekvinnen.

- Dette er en hendelse vi ser svært alvorlig på, sier politiadvokat Schøyen til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal hendelsen ha satt et støkk i mange som jobber i Oslo-politiet. At politikvinnen ble gående alene med en mann som ble ansett som voldelig og farlig har vakt reaksjoner.

- Gjennomgår rutiner
- Vi ser veldig alvorlig på denne episoden, og må gjennomgå våre rutiner for å hindre at noe sånt kan skje igjen, sier fungerende leder for Sentralarresten på Grønland, politiinspektør Lars Kruse.

NÆR KVALT: Mannen tok strupetak på politikvinnen og klemte til i flere minutter mens han førte henne rundt i cellen og korridoren. Foto: Statsbygg
NÆR KVALT: Mannen tok strupetak på politikvinnen og klemte til i flere minutter mens han førte henne rundt i cellen og korridoren. Foto: Statsbygg Vis mer

Tjenestekvinnen som ble utsatt for overfallet skal etter forholdene ha det bra.

- Hun blir ivaretatt av hennes nærmeste leder, men etter det jeg kjenner til, står det bra til, sier Kruse.

- Det er klart at hun og vi har fått et alvorlig støkk. Derfor må vi hindre at slike ting skjer igjen, sier politiinspektøren.

Sentralarresten i Oslo

Sentralarresten lukker seg om to gårdsrom ved politihuset på Grønland.

Mottaksgården har kjøreatkomst og hovedinngang fra Åkebergveien. Et indre gårdsrom har beplantning og slipper lys inn til deler av bygningen.

Rundt disse to gårdsrommene er 100 arrestceller fordelt, sammen med arrestmottak, ekspedisjon og administrasjon.

Flere mindre luftegårder er etablert i forbindelse medcellene. Det er lagt vekt på korte gangavstander og eneffektiv forbindelse mellom vakt- og celleområdene,slik at hyppig kontakt med arrestantene vil være enkelt. Det er i tillegg direkte forbindelse til Politihuset.

Den nye Sentralarresten stod ferdig i 2008.

Kilde: Statsbygg

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer