Politidrap i USA

Politikvinne siktet for drap på ubevæpnet firebarnsfar

Statsadvokaten mener politibetjenten «opptrådte urimelig»

DREPT: 16. september i Tulsa, Oklahoma ble Terence Crutcher beordret til å gå bort til den parkerte bilen sin. Der ble han skutt av en politibetjent. Han døde av skadene senere samme dag. Video: Tulsa Police Department via Storyful Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Statsadvokaten i byen Tulsa i USA har siktet politikvinnen Betty Shelby for drapet på en ubevæpnet svart mann forrige uke.

Det er utstedt arrestordre på Shelby og det pågår nå en dialog for å få henne til å melde seg for politiet, skriver nyhetsbyrået AP.

I en video som ble offentliggjort tidligere denne uka kom den fram at Crutcher var ubevæpnet og stod ved siden av bilen sin da han ble skutt.

Skutt

Saken startet med at Crutcher fikk problemer med bilen, og politiet ble tilkalt fordi mannen og bilen ble stående fast på veien.

Hvofor politiet på stedet valgte å rette våpenet mot den ubevæpnede 40-åringen gir ikke videoen noen god forklaring på.

Det videoen rent faktisk viser er at Crutcher går mot bilen sin med henda over hodet, mens politiet følger etter med våpnene rettet mot ham.

Når han kommer fram til passasjersiden på sin egen bil faller han sammen som følge av at en politibetjent bruker elektrosjokkvåpen mot ham.

Deretter blir han skutt av Betty Shelby.

Reagerte urimelig

Ifølge erklæringen som fulgte med siktelsen av Shelby, så heter det at hun «reagerte urimelig ved å ekskalere situasjonen fra en konfrontasjon med Crutcher, som ikke svarte på muntlige kommandoer og gikk bort fra henne med hendene i været, til å bli så følelsesmessig involvert at hun overreagerte».

SIKTET: Betty Shelby er siktet for drapet på Terrence Crutcher.Foto: City of Tulsa Police Dept/Handout via REUTERS / NTB scanpix
SIKTET: Betty Shelby er siktet for drapet på Terrence Crutcher.Foto: City of Tulsa Police Dept/Handout via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

I den samme erklæringen står det at Shelby har forklart politiets etterforskere at hun «fryktet for sitt liv og trodde at Crutcher skulle drepe henne. Da hun begynte å følge etter Crutcher til bilen med tjenestevåpenet sitt oppe, så ropte hun til ham gjentatte ganger at han måtte stoppe og gå ned på knærne».

Shelby skal også har forklart at Crutcher hadde på seg posete klær, men at hun ikke kunne se noen våpen eller noe som kunne indikere at han hadde et våpen.

- De tragiske omstendighetene rundt dødsfallet til Crutcher er i hjertet og tankene til mange mennesker i dette samfunnet. Det er viktig å merke seg at til tross for den økte spenningen vi alle føler, som tilsynelatende vil kreve en følelsesmessig respons og reaksjon, så har vårt lokalsamfunn vist vilje til å respektere rettsprosessen, sier statsadvokat Steve Kuntzweiler.

Firebarnsfar

Terence Crutcher blir beskrevet av sine slektninger som en hengiven kristen og kjærlig far til tre døtre og en sønn, fra to til 15 år.

Familien har de siste dagene tatt til orde for at Shelby blir siktet for drap på Crutcher.

- Han var min sympatiske sønn. Ingen kunne gjøre noe som gjorde at han ikke ville være vennen deres. Han elsket mennesker, sier Crutchers mor Leanna i et intervju med CNN.

- Vi vil at politibetjenten blir siktet for overlagt drap, sier Crutchers far.

De første minuttene av interaksjonen mellom Crutcher og Shelby finnes det ingen video av. Shelby var første politibetjenten til stedet, og det var først da hennes kolleger ankom, med politihelikopter, at det ble filmet.

I politihelikopteret satt kollegaen og ektemannen hennes, David Shelby, melder Tulsa World. Av opptaket kan man høre at David Shelby sier at 40-åringen ser ut som en «bad dude» («slem fyr») rett før han blir skutt.

- Den store, slemme fyren betydde noe, sier Crutchers tvillingssøster Tiffany, og sikter med det til «Black Lives Matter»(«svarte liv betyr noe»)-bevegelsen.

Protester

Det har vært store protester og opptøyer i flere amerikanske byer etter saker hvor ubevæpnede svarte menn er blitt skutt og drept av politiet. Politiet i Tulsa valgte å blant annet vise videoen til lederne i flere menigheter med hovedsaklig svarte medlemmer, og de sier de forventer demonstrasjoner, men de håper at de vil bli fredelige.

Nord-Carolinas største by Charlotte har vært preget av voldsomme opptøyer etter at en svart mann ble skutt og drept av en svart politimann.

Fakta om politidrap

* På én uke er tre afroamerikanere blitt drept av amerikansk politi.

* 20. september: Den 43 år gamle afroamerikaneren Keith Lamont Scott blir skutt og drept av en politimann i Charlotte i North Carolina. Politiet sier han var bevæpnet, mens familien hevder han bare hadde en bok.

* 16. september: Terence Crutcher blir drept av politiet i Tulsa i Oklahoma etter at han hadde fått motorstopp på en vei.

* 14. september: En 13 år gammel afroamerikansk gutt blir skutt og drept av politi i Columbus i Ohio etter at han dro fram et luftvåpen mens han skulle anholdes.

Kilder: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer