Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dallas, USA

Politikvinne skjøt naboen. Ble ikke trodd

Risikerer fra 5 til 99 år i fengsel.

GRÅTENDE: Politikvinnen Amber Guyger (31) hevdet hun tok feil av leilighetene da hun skjøt og drepte naboen. Nå er hun dømt for drap. Video: CNN. Vis mer

Politikvinnen Amber Guyger (31) forklarte retten i Dallas fredag i forrige uke at hun skjøt og drepte naboen sin fordi hun tok feil av leilighetene, og trodde naboen var en inntrenger, skriver AP.

Nå er hun dømt for drap, skriver The New York Times.

- Jeg fryktet at han ville drepe meg, sa hun i vitneboksen, hvor hun brast i gråt.

POLITIDRAP: Politiet rykket ut til et hotell da de ble varslet om at noen pekte et våpen ut av vinduet. Konfrontasjonen er aggresiv, og ender med at Daniel Shaver blir skutt. Arizona, USA. Vis mer

Retten har nå forkastet hennes argumentasjon, og den tidligere politikvinnen risikerer nå fra 5 til 99 år i fengsel, skriver The New York Times.

Også NBC News melder at kvinnen risikerer å måtte sitte resten av livet i fengsel.

Drapsofferet er 26 år gamle Botham Jean, en student fra den karibiske øystaten St. Lucia.

Stor oppmerksomhet

Saken har fått stor oppmerksomhet, både på grunn av sine svært spesielle omstendigheter, samt fordi den føyer seg inn i rekka av episoder der hvite politifolk skyter svarte menn.

DREPT: Botham Jean. Foto: AP/NTB Scanpix
DREPT: Botham Jean. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Den tragiske hendelsen utspilte seg i fjor høst. Politikvinnen forklarte at hun kom hjem fra jobb og puttet nøkkelen i inngangsdøra, men at denne åpnet seg fordi den ikke var helt lukket.

Guyger fryktet at noen hadde brutt seg inn, og trakk tjenestepistolen før hun gikk inn.

Inne fikk hun øye på en person. «Vis meg hendene! Vis meg hendene!» ropte hun til skikkelsen.

Men mannen begynte å gå mot henne i «rask gange», ifølge forklaringen. Samtidig kunne hun ikke se hendene hans, og ropte «Hei, hei, hei!» før hun åpnet ild.

På golvet lå naboen, 26-årige Botham Jean. Han fikk livreddende førstehjelp av ambulansepersonalet som kom til, men døde på stedet, ifølge Fort Worth Star-Telegram.

DEMONSTRERER: Det er fare for nye voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi i Ferguson i Missouri etter nytt politidrap. Reporter: Vegard Kristiansen Kvaale Video: Ørjan F. Ellinvåg / Dagbladet Vis mer

Politikvinnen var opprinnelig siktet for uaktsomt drap, men tiltalen landet på forsettlig drap.

- Mente å drepe

Guyger forklarte at hun hadde til hensikt å drepe da hun skjøt, med henvisning til at det er hva hun er opplært til i politiet.

Aktoratet spurte hvorfor hun istedenfor å skyte ikke trakk seg ut av leiligheten og påkalte hjelp over radioen.

- Å gå inn i leiligheten var den eneste muligheten i mitt hode, forklarte Guyger.

Partene er enige om sakens objektive fakta: Guyger, som var iført politiuniform, gikk inn i leiligheten en etasje over hennes og skjøt Jean.

Nødsamtalen fra Guyger er blitt avspilt i retten. Der kan man høre henne si «Jeg trodde det var min leilighet!» 20 ganger.

Guyger er oppsagt fra stillingen i politiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling