Politikvinne skjøt ubevæpnet mann. I politihelikopteret satt ektemannen hennes. Sekunder før skuddet sa han: Ser ut som en «bad dude»

- Det er vanskelig å se på videoen, sier politimesteren i Tulsa.

DREPT: 16. september i Tulsa, Oklahoma ble Terence Crutcher beordret til å gå bort til den parkerte bilen sin. Der ble han skutt av en politibetjent. Han døde av skadene senere samme dag. Video: Tulsa Police Department via Storyful Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet i Tulsa i Oklahoma offentliggjorde i går en video tatt fra et politihelikopter som viser det som skjedde da Terence Crutcher (40) ble skutt og drept fredag i forrige uke.

Crutcher var ubevæpnet og sto ved siden av bilen sin da han ble skutt.

- Det er veldig vanskelig å se på. Jeg satt med familien min da jeg så opptaket for første gang... Vi vil gjøre det som er rett, vi vil ikke skjule noe, sa Chuck Jordan, politimester i Tulsa, på pressekonferansen der videoen ble offentliggjort, skriver Washington Post.

Ektefeller og kolleger

Saken startet med at 40-åringen tilsynelatende fikk et motorhavari, og politiet ble tilkalt fordi mannen og bilen ble stående fast på veien.

Opptaket gir ingen forklaring på hvorfor tjenestemennene på stedet valgte å rette våpen mot den ubevæpnede 40-åringen.

Fredag sa politiet at Crutcher hadde kommet mot politiet fra skogen da de nærmet seg bilen hans, og at han ikke gjorde som politifolkene ba om. Videoopptaket stemmer ikke overens med den forklaringen, skriver lokalavisa Tulsa World. Videoen viser at Crutcher gikk mot bilen sin med henda over hodet, mens politiet fulgte etter med våpnene rettet mot ham, og at han ble skutt kort tid etter at han nådde bilen.

Skuddet ble avfyrt av polititjenestekvinnen Betty Shelby. I politihelikopteret satt kollegaen og ektemannen hennes, David Shelby, melder Tulsa World. Av opptaket kan man høre at David Shelby sier at 40-åringen ser ut som en «bad dude» («slem fyr») rett før han blir skutt.

- Den store, slemme fyren, var en far, en sønn, en student. Den store slemme fyren elsket gud, og sang sammen med oss om alle sine feil og mangler hver uke, sier Tiffany Crutcher, avdødes søster, ifølge Washington Post.

- Viser ikke opptakten

Betty Shelby er suspendert mens hendelsen etterforskes, sammen med Tyler Turnbough, som avfyrte elektrosjokkvåpenet.

Advokat Scott Wood, som nå representerer Betty Shelby, sier til Tulsa World at opptaket fra politihelikopteret ikke viser de to første minuttene av hendelsen, da Shelby først var alene på stedet med Crutcher. Wood hevder at 40-åringen nektet å høre på politikvinnens beskjeder, og at han gjentatte ganger forsøkte å ta opp noe fra lommene, selv om hun ba ham om å la være.

Det har vært store protester og opptøyer i flere amerikanske byer etter saker hvor ubevæpnede svarte menn er blitt skutt og drept av politiet. Politiet i Tulsa valgte å blant annet vise videoen til lederne i flere menigheter med hovedsaklig svarte medlemmer, og de sier de forventer demonstrasjoner, men de håper at de vil bli fredelige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer