Politikvinne utenfor livsfare

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politikvinnen som ble knivstukket av en psykiatrisk pasient tidligere i dag, er nå utenfor livsfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 35-årige kvinnelige psykiatriske pasienten ringte politivakta i Kristiansand og klaget over at det sto sykehus-folk på døra hennes. Like etter at hun hadde snakket med politiet, åpnet hun lynraskt inngangsdøra i blokkleiligheten og knivstakk personen som sto nærmest. Hun hadde en kniv i hver hånd og gikk så kjapt til angrep at ingen rakk å reagere. Stikket rammet en politikvinne som straks sank sammen med et to-tre centimeters kutt i mageregionen.

35-åringen uttalte samtidig at «det var dumt at hun ikke stakk damen i hjertet.» I følge vaktsjef Arne Jessen ved Kristiansand politidistrikt kan dette tyde på at kvinnen ikke oppfattet at det var sivilkledd politi som sto på døra.

Deretter smalt den velvoksne kvinnen igjen døra og barrikaderte seg. Først en time og tre kvarter senere ble hun overmannet av syv tjenestemenn som brøt seg inn i leiligheten i Slettheiveien 81.

Den skadde politikvinnen var hele tiden ved bevissthet. Hun fikk førstehjelp av anestesipersonell på plenen utenfor blokka før hun ble fraktet til Vest-Agder sentralsykehus. Hun skal være utenfor livsfare:

- Pasienten ble operert kort tid etter knivstikkingen, og hun er nå stabil etter en kortvarig kritisk periode, opplyser vakthavende lege ved kirurgisk avdeling, Trond Jørgensen til Dagbladet.no kl 17.30.

Den 35-årige kvinnen har i ett års tid vært utskrevet fra psykiatrisk avdeling ved Vest-Agder sentralsykehus. Hun har bodd i egen leilighet i Slettheia. Kvinnen har jevnlig vært i kontakt med flere avisredaksjoner - deriblant Dagbladet - og beklaget seg over at hun stadig ble tvangsmedisinert. Kvinnen følte selv at hennes tilstand og livskvalitet ble vesentlig svekket av den tunge medisineringen. For noen år siden tapte hun en rettssak hun hadde anlagt for å bli utskrevet fra psykiatrien der hun har vært tvangsinnlagt i ca. 20 år.

Hendelsen fører til fornyet diskusjon om politiets rolle når tvangstiltak skal gjennomføres overfor psykiatriske pasienter.

Vaktsjef Jessen sier at de to tjenestemennene som rykket ut på oppdraget først skiftet fra uniform til sivilt tøy før de møtte den psykiatriske sykepleieren på kvinnens bopel klokke 09 i dag. Oppdraget skulle egentlig vært utført i går, men måtte utsettes fordi politiet i Kristiansand ikke hadde personell å avse.

Den psykiatriske sykepleieren hadde på forhånd forsikret politiet at det dreide seg om et kurant oppdrag - men kvinnen kunne nok være stor i kjeften.

I følge Justisdepartementets forskrift skal politiet alltid være i sivil når man bistår i slike oppdrag.

Vaktsjef Jessen er skeptisk til pålegget fordi det tross alt dreier seg om maktutøvelse.

- Da er det viktig at personen det gjelder forstår at det er politiet man står overfor, sier Jessen.

<B>STUKKET I MAGEN:</B> Her blir politikvinnen behandlet på stedet etter å ha blitt knivstukket i magen.