Politikvinner diskrimineres

Politikvinner diskrimineres i utvelgelsen til lokale utrykningsenheter, og flere får ikke komme tilbake i enheten etter svangerskapspermisjon, viser en rapport fra Politiets Fellesforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utrykningsenhetene til politiet er spesialtrente for skarpe oppdrag, og for å bekjempe terror og sabotasje. I dag er kun 35 av i alt 720 politifolk som tjenestegjør for disse enhetene kvinner, til tross for at en seksdel av politistyrken består av kvinner, skriver Dagsavisen.

- Det er ikke mulig å bortforklare at denne granskningen avspeiler at det foregår en klar kvinnediskriminering ved utvelging, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund.

Han etterlyser i et brev til Politidirektoratet klare tiltak for å sikre at menn og kvinner likestilles. Under utarbeidelsen av rapporten har forbundet også kommet over flere eksempler på kjønnsdiskriminering av kvinner som er kommet inn i en utrykningsenhet.

En kvinne fikk etter endt svangerskapspermisjon beskjed om at det ikke lenger var plass til henne i enheten fordi en mann hadde fått hennes plass. En annen kvinne, som fikk tre barn i rask rekkefølge etter å ha fullført grunnkurset for enheten, fikk beskjed om at hun ikke lenger var aktuell fordi hun var over 30 år. Samtidig var de fleste av politimennene i utrykningsenheten over denne alderen.

I tillegg er flere kvinner som har vært med i enheten og som er gift med menn som også er det, blitt bedt om å slutte. Grunnen er at det da vil være vanskelig med barnepass hvis enheten blir kalt ut. Men dette har kun blitt tatt opp med kvinnen, og ikke mannen.

NTB